Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

2017 5. szám

Hozzászólások

Hozzászólás dr. Csomor Rita: Hőfokhíd és a fűtési idény hossza. Elmélet és gyakorlat c. cikkének 2. részéhez (Magyar Épületgépészet 2017/4. sz. pp. 19-24.)

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Dr. Balikó Sándor

Hozzászólás dr. Csomor Rita: Hőfokhíd és a fűtési idény hossza. Elmélet és gyakorlat c. cikkének 2. részéhez (Magyar Épületgépészet 2017/4. sz. pp. 19-24.)

Dr. Balikó Sándor

energiagazdálkodási szakértő

Mindenek előtt köszönettel tartozom a Szerzőnek azért, hogy az általam, mint nem épületgépész mérnök által felvetett jelenséget a szakma bevett definícióit alkalmazva „helyre tette”, még akkor is, ha véleményem szerint alapvető mondanivalónk – hogy a napi hőmérsékletingadozások figyelembe vétele megnöveli a hagyományosan számított fűtési időszak hosszát – lényegében azonos.

A két cikk adataiban mutatkozó jelentős különbség – amit a Szerző a valószínűségszámítás és a matematikai statisztika alapjainak bemutatásával is kihangsúlyozott – egy értelmezési különbségből adódik. Cikkében a szerző a fűtés üzemidejét érti a fűtési idény hossza alatt, ami a fogyasztások számításához egy lényeges adat. (Bár ebben az esetben nem tudom, hogyan értelmezzük ezt a paramétert egy ki-be kapcsolású kazánnál, amelyik a hideg téli napokban is le-le kapcsol néhány órára). Véleményem szerint viszont a fűtési idény hossza annyi nap, amíg a kazánt vagy a távfűtést készenléti állapotban kell tartani ahhoz, hogy – akár csak néhány órára is – bekapcsolhasson.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/5-ös számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!