Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

2017 5. szám

Hozzászólások

ZerAx – az axiálventilátor

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Parsch Ádám

ZerAx – az axiálventilátor

Parsch Ádám

mérnök tanácsadó, okl. épületgépész-mérnök
SCHAKO Kft.

1. Bevezetés

Világszerte és hazai szinten is a teljes energiafelhasználásban különösen jelentős szerepet foglal el az építési szektor. A fenntarthatóságot szem előtt tartva mára olyan EU-s és hazai épületenergetikai szabályozásokat fogalmaztak meg, amelyek az építési ágazat minden szegmensében és minden szintjén szigorú követelményeket határoznak meg. Statisztikai adatok alapján az EU területén lévő épületek a teljes energiafogyasztásnak mintegy 40 – 50%-át teszik ki (!). A hazai épületállomány mintegy 60 – 70%-a nem felel meg a mai épületenergetikai követelményeknek. Mindemellett az olykor szigorúnak tűnő és túlszabályozott energiahatékonyságot ösztönző előírásoknak van egy, a végfelhasználó által is jól realizálható hatása: az üzemeltetési költségek csökkentése.

A hazai épületállományt szemügyre véve azokban a komfort (áruházak, bevásárlóközpontok, vendéglátó ipari épületek stb.) és ipari (könnyű-, nehézipari gyártó, feldolgozó, mezőgazdasági, állattartással kapcsolatos, élelmiszeripari stb.) épületekben, ahol szellőztető rendszer működik, a ventilációra fordított energiafelhasználás akár a teljes épület villamosenergia-fogyasztásának a 30 – 40%-át is kiteheti. Ezeknél a légtechnikai rendszereknél nem ritka eset, hogy akár 20-30 éve telepített és üzemeltetett ventilátorok biztosítják (biztosítanák) a megfelelő komfortparamétereket és/vagy technológia által előírt légállapotokat. Sajnos ezeknél az épületeknél sok esetben az energia-megtakarítási potenciált a szellőző rendszerek kikapcsolásában látják, ami viszont a komfort rovására történik.

A komfort és az energiatakarékosság viszont két szorosan összefüggő fogalom, nem szabad a külön kezelni őket.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/5-ös számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!