Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

Etapp Mérnöki Szoftverfejlesztés

Innovatív energetikai tanúsító szoftver fejlesztése a Műegyetemen

Etapp Mérnöki Szoftverfejlesztés


A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóiként egy projekt feladat keretében egy energetikai tanúsításra alkalmas program fejlesztésével kezdtünk el foglalkozni. A munka első fázisában rengeteg oktatói segítséget és pozitív visszajelzést kaptunk, ezért a kezdeti Excelben futó számítások helyett egy alkalmazás fejlesztését tűztük ki célul. Így alakult meg ez Etapp csapat és indult el közös projektünk, az Etapp projekt.

Az elmúlt években tapasztalt nagymértékű információtechnológiai fejlődés lehetővé tette, hogy a szakemberek munkáját hordozható számítógépek segítsék. Az átlagos felhasználó zsebében, asztalán ma már két-három különböző internetképes eszköz található. Alapvető igény, hogy mindegyik platformot használva bármilyen szolgáltatás elérhető legyen, ezért esett a választásunk egy webalkalmazás létrehozására. Így tesszük lehetővé azt, hogy a helyszíni felméréskor a mobiltelefonról vagy egyéb internetképes mobil eszközről megkezdett munkát akár PC-n fejezzük be.

Az energetikai tanúsítás során a 7/2006-os TNM rendelet egyszerű és részletes számítási módszert kínál. A részletes számítás komplexebb összefüggéseket használ és időigényesebb felmérést kíván, viszont pontosabb eredmény érhető el vele. Ez adott esetben jobb energetikai besorolást is eredményezhet. Az Etapp szoftver a részletes számításon alapul. A programfelület kialakításakor azonban sikerült olyan megoldásokat alkalmaznunk, amivel a felhasználóknak a részletes számítás összetettségét nem kell megtapasztalnia.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!