Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

Ezt a számunkat köszöntéssel kezdjük, hiszen a Szent István Egyetem Épületgépészeti Tanszéke ebben az évben ünnepli megalakulásának huszadik évfordulóját. Barótfi István professzor írásában bemutatja a kezdeteket, majd a rendszerváltást követő időkben történt változásokat és az oktatás jelenlegi szerkezetét, de kitér az oktatás személyi és tárgyi hátterére is. Ezt követő cikkünkben érdekes információkat olvashatnak a bőr érzékelési funkciójáról, ami a komfort feltételek szempontjából nagyon fontos tényező. Olvashatnak a Debreceni Egyetem Műszaki Karának Hőtechnikai Laboratóriumában a hőszigetelések vizsgálatával kapcsolatos mérésekről is.
Szerzőink több fontos és érdekes fejlesztési eredményt mutatnak be, az EASYBUS tűzvédelmi és légtechnikai vezérlőrendszert, intelligens szivattyúkat, amelyek optimálisan illeszkedni tudnak az ellátott rendszerhez, korszerű napkollektoros vízmelegítő berendezést és intelligens szellőztetési megoldásokat. Felhívjuk a figyelmet a Rehva Journal  partner folyóiratunkból átvett szakcikkre, amelynek szerzője az épületgépészeti termékek európai címkézésével és tanúsításával foglalkozik és bemutatja az ezekkel kapcsolatos irányelvek lényegét és kapcsolatát.
Ebben a számban folytatjuk a többszintes lakóépületek belső levegő eloszlásának modellezésével kapcsolatban az előző számban megkezdett cikkünket, a BME MSc hallgatója pedig a sok befúvóelemmel felszerelt légcsatornák vizsgálatával kapott eredményeit mutatja be, amelyekkel a Tudományos Diákköri Konferencián első díjat nyert.
Beszámolunk a Hungarotherm és Construma kiállításokról és a díjazottakról. Tanulságos életpályákat bemutató sorozatunkban ezúttal Beczássy-Oláh Gyula mutatja be életét és fogalmazza meg véleményét az épületgépészetről.