Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

Ez az év is két jelentős szakmai rendezvénnyel kezdődött: a Tetők, Falak, Homlokzatok + Épületenergetika szakkiállítás és konferencia Budapesten, a Syma Csarnokban került sorra, míg Pécsett a Pollack Expó-t rendezték meg. Utóbbira tekintettel a Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar Épületgépészeti Tanszékén folyó kutatások eredményeivel indítjuk a szakcikkek sorát. Az egyik kutatás az épületek légtömörségével foglalkozott. A szerzők bemutatják a Blower Door mérési technikát és az elvégezhető méréseket. Következő cikkünk ugyancsak pécsi szerző tollából a vezetékes vízellátás vizsgálatával és elemzésével foglalkozik. A szerző több tényező hatását vizsgálja és mutatja be a vízellátás energiaigényére és költségeire.
Ebben a számunkban nagy teret adtunk a Pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem Épületgépészeti Tanszékének munkatársai által írt beszámolóknak. Első cikkükben a fedett uszodák üzemállapotait vizsgálják, majd a geotermikus energia szlovákiai hasznosításának eredményeit mutatják be. A harmadik cikk szerzői a panelépületek energiafogyasztásával kapcsolatos vizsgálataik eredményét foglalják össze.
Emellett szakcikket olvashatnak a gáz csatlakozó vezetékek és fogyasztói berendezések kialakításának a szabályozásáról, amelyben a szerző néhány kérdésben észrevételt és javaslatot is megfogalmaz. Hírt adunk a budapesti Piarista Gimnázium felújításával kapcsolatos korszerűsítési lépésekről és a tanulságokról. Olvashatnak korszerű és energiahatékony új termékekről, továbbá egy iroda és oktatóközpont, valamint egy egyetemi laboratórium megnyitásáról. Tanulságos életpályák című sorozatunkban ezúttal Morvay Béla gondolatait olvashatják.