Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2012

2012 7-8. szám

Hozzászólások

Légelosztó rendszerek – Többre kell figyelni, mint gondolnánk!

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Kovács István

Légelosztó rendszerek – Többre kell figyelni, mint gondolnánk!

Kovács István

műszaki vezető, okleveles gépészmérnök
Kamleithner Budapest Kft. - A Helios ventilátorok magyarországi vezérképviselete

Egy alacsony energiafelhasználású vagy passzívház építésekor, vásárlásakor már meghatározó szerepű a légtechnika. Ezen belül a központi gép áll a fókuszban, a hatásfokával, zajkibocsátásával, míg az ugyanúgy szükséges légelosztást épphogy érintőlegesen említik. Annak ellenére, hogy a légelosztó hálózat mértékadóan kihat a teljes rendszer áramfelhasználására és akusztikájára. Éppen ezért érdemes részletesen megvizsgálni a különféle rendszereket, alapul véve, hogy a központi gépet az épület termikus burkán belül helyezzük el.

A mértékadó fűtési számításoknál a frisslevegő és a távozó levegő szükségszerűen hideg, ezért a csővezetékeket megfelelően szigetelni kell. A Passzivhaus Institut passzívház számítási szoftverében (PHPP) ezekre a hideg légáramokat vezető csövekre megtalálható a szükséges minőségi és vastagsági követelmény. A háttérben a meleg belső tér és a hideg levegő közti hőáram áll, amely a PHPP-ben hatással van a szellőztető berendezés effektív hőfok rendelkezésre állására (Wärmebereitstellungsgrad), illetve annak számítására.

A klasszikus, utólag szigetelendő spirálkorcolt horganyzott acéllemez csőnek kiváló alternatívája a Helios által gyártott kör keresztmetszetű, már anyagában szigetelt IsoPipe® cső, amelynek páratömör, zártcellás anyaga megakadályozza, hogy a külső falán kondenzáció jöjjön létre. A rendszer komponenseit akár egy éles késsel is méretre vághatjuk, és egyszerűen egymásba tolva csatlakoztathatjuk. A formatartó csövekkel és idomokkal a szerelési költség és idő akár 70%-kal is csökkenhet. A járatos méretű csövek és az ugyanúgy szigetelt idomok, összekötő elemek a Helios palettáján megtalálhatók.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!