Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2012

2012 7-8. szám

Hozzászólások

Fűtési rendszer feltöltő vizének követelményei az alumínium ötvözetű hőcserélők esetében

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Petró Gyula

Fűtési rendszer feltöltő vizének követelményei az alumínium ötvözetű hőcserélők esetében

Petró Gyula


BWT Hungária Kft.

A fűtési rendszerekkel szemben támasztott egyre nagyobb energiahatékonysági igény miatt a fűtővíz előkezelésének fontossága előtérbe került. A fűtési rendszerek tervezésénél figyelembe kell venni, hogy megváltoztak az alumínium hőcserélők miatt a fűtővízre vonatkozó követelmények. A korábbi gyakorlattal ellentétben csak a sótalan vizes feltöltés nyújt megfelelően és hosszú távon biztonságos védelmet az alumínium hőcserélőt tartalmazó kazánok számára.

Az energiahatékonyabb fűtési rendszerek megváltozott üzemeltetési feltételeit csak pontosan beállított fűtővízminőséggel lehet teljesíteni. A fűtővízben lévő lebegő és oldott anyagok – kémiai összetétel – az alábbi problémákat okozhatják:

  • a hőátadást akadályozó lerakódások alakulnak ki,
  • korróziós folyamatok indulnak el,
  • a korróziós iszap eltömődést okoz.

Fontos tehát a fűtővízminősége; egyrészt, mert megnövekedtek a víztérfogatok, másrészt pedig a belső fémfelületek és vízterek egyre kisebbek lettek. Ahhoz, hogy a lehető legkisebb méretű legyen a primer hőcserélő, nagy hővezető képességű anyagokat, például alumínium ötvözetet használnak fel a gyártásánál. Ez azonban új követelményeket állít a vele érintkező fűtővíz pH értékére és sótartalmára vonatkozóan a korábban használt vízkezeléshez képest.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!