Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2012

2012 7-8. szám

Hozzászólások

Párhuzamosan kapcsolt használati melegvíz tárolók alkalmazása

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Dr. Szánthó Zoltán

Párhuzamosan kapcsolt használati melegvíz tárolók alkalmazása

Dr. Szánthó Zoltán

egyetemi docens
BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

Due to energetic and economic reasons it is worth using storage tanks connected in parallel in domestic hot water (DHW) systems. The circulation system of the building effects the structure, sizing and operation of DHW supply systems. Unbalanced circulation systems may impede the reliable operation ofDHWsystems; complaints may only be overcome with significant oversizing and significantly more energy consumption. The author claims that storage tanks connected in parallel require prudent design and sizing otherwise circumstances that only alter operating conditions a little may cause the failure of systems built based only on experience.

Az időben gyorsan változó használati melegvíz igények kielégítésére még a legkisebb teljesítménytartományban, egyetlen lakás vagy családi ház ellátásakor is célszerű valamilyen tárolós megoldást alkalmazni. Átfolyós használati melegvíz termelés esetén a rendszer teljesítményét a csúcsigényre kellene méretezni, ami a tárolós megoldáshoz képest jelentős többletkapacitást igényelne, és aminek – különösen alacsony lakásszámnál – igen kicsi lenne a csúcskihasználási időtartama. Az 1. ábra szemlélteti, hogy különböző lakásszámú épületekben hogyan alakulna az 1 perces csúcsidőtartamra méretezett hőtermelő csúcskihasználási időtartama; a 2. ábra pedig az 1 perces csúcsfogyasztás és a napi átlag viszonyát mutatja, szintén a lakásszám függvényében.

1. ábra. A napi HMV fogyasztás csúcskihasználási időtartama a lakásszám függvényében

2. ábra. A HMV fogyasztás 1 perces csúcsának és napi átlagának viszonya a csúcsfogyasztás függvényében

Ahol – például előnykapcsolás alkalmazása miatt – a szükséges HMV teljesítmény rendelkezésre is áll, szabályozási szempontból mégis érdemes megfontolni a tároló alkalmazását. A gyorsan változó HMV térfogatáram gyorsan változó teljesítményt igényel, amit a szabályozás nehezen tud követni, és ez a HMV-hőmérséklet ingadozását okozza. Az ilyen hőmérsékletingadozások kiegyenlítésének legalkalmasabb eszköze egy – a hőtermelővel a HMV oldalon sorba kapcsolt – tároló. A hőmérsékletlengések kiegyenlítésében a tárolót kiválthatja egy kellően nagy térfogatú – elegendően nagy átmérőjű és hosszúságú – vezetékszakasz is.

Ez a cikk a HMV hőtermelővel párhuzamosan kapcsolt tároló alkalmazásának kérdéseivel foglalkozik. Az egységnyi térfogatban tárolható nagyobb hőmennyiség és a megbízható méretezés miatt a hazai épületgépészeti gyakorlat a sorossal szemben indokoltan alkalmazza szívesebben a párhuzamos tárolót. Noha maga a méretezés egyszerű, a rendszer kialakítása mégis számos buktatót rejt magában, ami indokolttá teszi, hogy a kérdéssel kicsit behatóbban foglalkozzunk.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!