Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2020

2020. évi első, összevont számunkat a Pollack Expó rendezvénynek szenteltük. Megkérdeztük Baumann Mihály tanszékvezetőt, hogy miben rejlik a Pollack Expó sikere? Válaszában elmondta, hogy a sikernek több összetevője van, de a rendezvény legfőbb erénye a személyre szóló figyelem. Kiemelte, hogy a siker fontos tényezője az épületgépész társadalom, az épületgépész cégek nagy arányának részvétele.

Most, a rendezvény után megerősíthetjük, hogy sikeres volt a Pollack Expó, érdekes előadásokkal és a szakma eredményeit bemutató kiállítással.

A sikeres rendezvény aláhúzza a Pécsett induló épületgépész mesterképzés hangsúlyozását. Erről a lapban részletesen beszámolunk. A képzés szakfelelőse elmondja, hogy az új mesterképzés igyekszik reagálni a szakterületen az elmúlt évtizedekben bekövetkezett változásokra. Előtérbe kerül a szakterületen felmerülő feladatok életszerű megoldásának gyakorlása. Nagy hangsúlyt kap a fenntarthatóság központú gondolkodás.

A Pollack Expo rendezvény bemutatása mellett ebben a számunkban is nagy teret adunk lektorált cikkek közreadásának. Első cikkünk szerzője az előző számunkban közreadott kutatási munka további eredményeiről számol be. Ennek tárgya a PID és On-Off szabályozású hűtőrendszerek energetikai vizsgálata. A szerző olyan szimulációs modellt fejlesztett ki, amely lehetővé teszi egy hűtőkamra hőtechnikai tulajdonságainak és energiafogyasztásának vizsgálatát.

 

Másik lektorált cikkünk szerzője annak a vizsgálatnak az eredményeit mutatja be, amelyet a BME ÉPGET Stokes laboratóriumában folytatott egy szilárdtüzelésű kazánnal. A vizsgálat célja eltérő légellátási paraméterek mellett a kinyerhető energia és a szén-monoxid kibocsátás változásának meghatározása volt. Megállapították, hogy a huzatszabályozó ajtóval megoldott szabályozás kedvezőtlen hatással bír a kazán szén-monoxid kibocsátási értékeire, és sem környezetvédelmi, sem energetikai szempontból nem tekinthető optimális megoldásnak.

A „Merre tovább épületgépészeti felsőoktatás” című cikkünk szerzője bemutatja az épületgépészeti felsőoktatás jövőjével kapcsolatos eddigi megbeszéléseket, majd értékeli a jelenlegi helyzetet. Véleménye szerint a hazai felsőoktatási gyakorlatnak egyik – minőségkorlátozó – jellemzője a kontaktóra központúság, amelyen változtatni kell, növelve az egyéni munkára alapuló ismeret megszerzést. Javasolja az Épületgépész Diplomás Pályakövetési Rendszer megvalósítását, amelynek információi segítenek a fejlesztésben.

A REHVA Journal-ból átvett cikk szerzői az elárasztásos szellőzés tervezésére kidolgozott modellt mutatják be. A modell pontosabb eredményt ad a függőleges hőmérséklet különbségre, tipikus irodai hőterhelést feltételezve.

Tanulságos életpályák című sorozatunkban ezúttal Rébay Lajos gondolatait olvashatják. Riportalanyunk nagy szakmai tapasztalatát felhasználva bekapcsolódott az oktatásba. Először épületgépészeti posztgraduális képzés résztvevőjeként, majd a Szent István Egyetemen az épületgépészeti kivitelezés oktatójaként végzett oktatási tevékenységet. Most az Építéstudományi Egyesület épületgépész-mérnök továbbképzési programjának szervezője és irányítója. A program célkitűzéseiről és tematikájáról részletesen olvashatnak lapszámunkban. 

További cikkeinkben megújult nyomásfüggetlen térfogatáram-korlátozó szabályozó szelepről, Smart Home rendszerről, okostermosztátról és korszerű érzékelőkről is olvashatnak.

Felhívást adunk közre a 2020 novemberére tervezett Országos Magyar Épületgépész Napok rendezvénysorozatáról, a március végén sorra kerülő XI. Országos Kéménykonferenciáról és az április végén megrendezett DUNAGÁZ Konferenciáról.

Az Épületgépészeti Múzeum kincsei közül ebben a számban a ciklonszondát mutatjuk be.