Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2020

Novemberi számunkban a szivattyúk és a korszerű légtechnikai berendezések adják a fő témát.

A novemberi lapszám az online célszámok között ingyenesen letölthető.  

Első szakmai cikkünk szerzői a különböző szivattyús rendszerek energiahatékonyságának vizsgálatára végeztek méréseket új fejlesztésű és korábbi kivitelű motorok felhasználásával. A cél három vizsgált szivattyútípus energiafogyasztásának összehasonlítása volt alacsony és méretezési terhelés esetén, különböző üzemállapotokat összevetve. A mérések első eredményeit mutatja be a cikk.

Angol nyelvű cikkünk szerzője bemutatja azt a modellt, amelynek segítségével a különböző intézkedések hatása értékelhető mind a meglévő, mind az új épületek és épületgépészeti rendszerek esetén. A számítás eredményeként meghatározható az átlagos víruskoncentráció az egyes helyiségekben, az egyéni fertőzésveszély ezekben a terekben, a potenciálisan fertőzöttek átlagos száma, a vírus lerakódása a légkezelőn, a szűrőn és a légcsatornákban.

 

Ezután több korszerű légtechnikai fejlesztés eredményével ismerkedhetnek meg. Olvashatnak az igény vezérelt klímagerendás rendszerben szükséges eszközökről és egy komplett megoldásról, amely nemcsak klímagerendákhoz, hanem anemosztátokhoz is alkalmazható.

Részletesen bemutatjuk a Combi S 302 Polar Top kis helyigényű, két különböző hővisszanyerő technológiát ötvöző lakossági szellőztető készüléket, amely a 2020 Construma díjat kapott.

Bemutatjuk a Fujitsu Airstage VRF rendszereit, amelyeknél az egyik fő szempont a kültéri egységek elhelyezése. Az elvárások: kis helyigény, legyen csendes és lehetőleg láthatatlan. A Fujitsu hat különböző kültéri egység típust fejlesztett ki a legjobb eredmény érdekében.

Hírt adunk az L∞P by Daikin programról, amelynek keretében a Daikin vállalatcsoport az összes Európában gyártott és értékesített VRV egységre kiterjeszti a körforgásos gazdasági programját. A programnak köszönhetően 250 ezer kg új hűtőközeg előállítása kerülhető el évente.

Bemutatjuk a Stratos MAXO nedvestengelyű szivattyú családhoz kapcsolódó felhő alapú távfelügyeleti szolgáltatás tesztelésének eredményeit. A mérések kimutatták, hogy a Wilo felhő alapú távfelügyeleti rendszer hasznos lehet kisebb épületek szivattyúzási rendszerének üzemeltetéséhez, felügyeletéhez.

Olvashatnak a gyárilag előszerelt födémfűtés-hűtés panelekről. Szerzőnk bemutatja a REHAU üzemi körülmények között előszerelt födémfűtés-hűtés paneljeit (oBKT modul), amelyekkel megbízható, energetikailag hatékony és pontos, gyors tervezés és kivitelezés valósítható meg.

Közreadunk egy véleményt arról, hogy a lakóépületeknél érvénybe lépő új energetikai előírás nem határozza meg a gépészetet. Nem zár ki semmilyen eszközt, csak a szabályozással összhangban kell alkalmazni. Ehhez korszerű vízmelegítőket és fűtőkészülékeket mutat be a cikk.

Az Épületgépészeti Múzeum kincsei közül ezúttal a termo-higrográfot és a termo-higro-barográfot mutatjuk be.

Olvashatnak a 2010-ben létrejött Építő közösség munkájáról, az Építem a házam könyvsorozatról, a Tervcafé rendezvényekről és az Építem a házad Klub működéséről.

Híreink között felhívjuk a figyelmet a virtuális Műegyetemi Épületgépész Napokra, az Országos Magyar Épületgépész Napokra (OMÉN 2020). Hírt adunk arról is, hogy Távhőszolgáltatásért Nívódíjat kapott a Grundfos South East Europe Kft.