Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2020

Márciusi számunkat a Pollack Expóval kezdjük. Közreadjuk Baumann Mihály tanszékvezető véleményét a rendezvényről. Első kérdésünkre, hogy miként értékeli a rendezvényt, válasza az volt, hogy igazán sikeresnek értékeli a 2020-as Pollack Expót! Ezt a számok is alátámasztják, hiszen 136 kiállító vett részt a rendezvényen és közel 100 előadás hangzott el. Véleménye szerint a sikernek több összetevője van, de a rendezvény legfőbb erénye a személyre szóló figyelem.

A következőkben Gyurkovics Zoltánnak, az MMK Épületgépészeti Tagozat elnökének beszámolóját közöljük, aki aláhúzza a találkozások fontosságát 2020-ban is. Véleménye szerint nincs eredményes épületgépészet a szakmai szövetségek és a kamara együttműködése nélkül. Megemlíti a START-2020 rendezvényt, amely a MÉGSZ nagyszerű szervezésében került sorra, szerencsére még a koronavírus okozta korlátozások előtt.

Ezután a REHVA Journal egyik cikkét adjuk közre angol nyelven, amelynek szerzői egy romániai kórház esettanulmányát mutatják be, amelyet integrált tervezési megközelítés alkalmazásával építettek. A projektben új koncepciókat fejlesztettek ki: digitalizálás és orvosi számítógépes ellátás a betegek távfelügyeletének lehetőségével; BIM – Épületinformációs Modellezés – az épület modellezése a tervezéstől és az építkezés kezdeti szakaszától az üzemeltetésig és a karbantartásig.

 

Ezután korszerű megoldásokat, fejlesztési eredményeket mutatunk be.

Olvashatnak a Fujitsu Waterstage hőszivattyúkról, amelyekben koaxiális hőcserélő van, ami a lemezes hőcserélőkhöz képest nehezebben dugul el. A hidraulikai blokkban lévő kis puffertartály a leolvasztáshoz elég vízmennyiséget tartalmaz.

Az idén 20 éves az Aereco Légtechnika Kft. munkatársa olyan hővisszanyerős illetve páraszabályozott szellőzési rendszereket mutat be, amelyek automatikusan gondoskodnak az igény szerinti szellőzésről, ezáltal a megfelelő minőségű levegőről.

Az épületekbe beépített felületfűtési csőrendszer csak akkor tudja a kí­vánt kényelmet biztosítani, ha meg­felelő szabályozó rendszer működ­teti. Bemutatjuk a Radopress Watt Easy szabályozó rendszert, amely az egyszintes családi házak ideális szabályozási megoldása.

2019-ben már minden gázkazánt csak kondenzációs gázkazánra szabad cserélni. Ez a társasházakban komoly gondot jelenthet, amelyeket levegőellátás-füstgáz elvezetés rendszerű (LAS) gyűjtőkéményekkel építettek meg. Erre mutat megoldást a cikk.

Az „Okos épületek” esetében csak annyi hűtő-fűtő közegnek kell keringenie, amennyire a rendszernek éppen szüksége van. A szenzorokkal kapcsolt megoldások precíz és jó megoldást adnak, adott esetekben nagyobb flexibilitást. Mindezeket a Grundfos a szivattyúiba építve vagy kiegészítőként biztosítja

Az Épületgépészeti Múzeum kincsei közül ebben a számban a BRIGON mérőbőröndöt mutatjuk be. Kapcsolódik a múzeum életéhez a „Füstfaragók, koromlovagok, kéményseprők” címmel rendezett kiállítás a „Mesterségek dicsérete” sorozatban. A tárlat a szakma néhány jeles képviselőjéről is megemlékezik, köztük Máder Ferencről, akinek kertjében Móra Ferenc kutatott bronzkori leletek után.

Közreadjuk a Magyar Mérnöki Kamara ünnepi üléséről készült beszámolót. Az ülésen díjakat adtak át. A kitüntetettek között Tuczai Attila gépészmérnök, klímatechnikai-szakmérnök Zielinski Szilárd Díjat, Vinkler Károly okleveles hűtőipari mérnök Tiszteletbeli Mérnöki Kamarai Tag címet kapott.

 

Ebben a lapszámban adjuk közre a Magyar Épületgépészet LXVIII. évfolyamának (2019) összesített tartalomjegyzékét.