Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2020

Érces Norbert - Dr. habil Kajtár László PhD

Szilárd tüzelésű kazán üzemviteli vizsgálata különböző tüzelőanyagokkal

Érces Norbert

tanársegéd
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

Dr. habil Kajtár László PhD

egyetemi docens
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

Abstract

Vizsgálataink során, egy hagyományos elven működő, kézi adagolású vegyes tüzelésű kazánban jó minőségű hasábfát, valamint fa brikettet tüzeltünk el, különböző üzemviteli paraméterek mellett. A mérési eredmények kiértékelése alapján ugyanabban a készülékben, eltérő légellátási paraméterek esetén eltüzelt kétféle tüzelőanyagra szignifikáns különbség adódik a kinyerhető energia és a szén-monoxid kibocsájtás tekintetében. A vizsgálatok alapján bebizonyosodott, hogy a huzatszabályozó ajtó folyamatosan változó állása kedvezőtlen hatással bír a szén-monoxid emisszióra, valamint a megtermelt energiára. Állandó huzatajtó beállítás esetén a kétféle tüzelőanyagfajtára meghatároztuk az energiahozam és CO kibocsájtás szempontjából ideálisnak tekinthető előbeállítási értékeket. A kapott eredményeket összevetettük az MSZ EN 303-5 szabvány szerinti követelményértékekkel.

 

Bevezetés

A szilárd tüzelésű kazánok Európa-szerte meghatározó szerepet töltenek be a környezetszennyezésben. Bár a jó minőségű fatüzelés környezettudatos hőtermelési módnak tekinthető, megfelelő emissziós mutatókat csak jó minőségű kazánokban eltüzelt, kiváló minőségű tüzelőanyagok együttes használatával kaphatunk. Az egyes országokra jellemző gazdasági és infrastrukturális fejlettségi széttagozódás eredményeképpen, kis mértékben jellemzi a korszerű tüzelőberendezések használata a nagyszámú szilárd tüzelésű rendszerekre épülő fűtési hőtermelést. 
A kültéri légszennyezettség évente mintegy 400 000 idő előtti elhalálozást, valamint még magasabb számú súlyos megbetegedést okoz Európa-szerte [1], [3]. A légszennyezettség egyik jelentős kibocsájtója a háztartási energiafelhasználásból származik. A leggyakrabban használt fűtési energiahordozó a gáz, valamint a fatüzelés.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!