Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2020

Dr. Kassai Miklós Ph.D. - Simon Richárd

Hűtéstechnikai rendszer energetikai vizsgálata dinamikus szimulációval

Dr. Kassai Miklós Ph.D.

egyetemi docens
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

Simon Richárd

végzett MSc hallgató

1. Bevezetés

Egy korábbi kutatási munkánkban a kereskedelmi szektorban elterjedőben lévő, új fejlesztésű DC inverteres hűtőaggregát energiafogyasztásának optimalizálására került sor, mely fordulatszám szabályozású kompresszort, az elektronikus expanziós szelepet és a PID szabályozót tartalmazott [1]. A vizsgálati célok megvalósítása érdekében egy kísérleti mérőállás épült egy hazai piacvezető hűtéstechnikai rendszereket forgalmazó cég bemutatótermében. A mérőrendszer fő része egy hűtőkamra, amely belül két azonos elpárologtatót tartalmazott; az egyiket a DC inverteres hűtőaggregáttal üzemeltetik, a másik számára, pedig a hazai piacon nagyon széles körben elterjedt, hagyományos hűtőberendezés biztosítja a hűtési energiát, amelyet egy hagyományos dugattyús kompresszor, a mechanikus expanziós szelep és az ON-OFF (kétállású) szabályozó technika működtet [1-10]. A gyártó által szolgáltatott hiányos adatok miatt a DC hűtőberendezés PID szabályozóját optimalizálni kellett a megfelelő arányos, integráló és differenciáló paraméterértékek beállításával az energiatakarékos üzemeltetés biztosítása érdekében.

A kutatás folytatása gyanánt a PID és az ON-OFF szabályozott hűtőrendszerek energetikai tulajdonságainak vizsgálatát végeztem, illetve a hűtőkamrában helyezett termék hatásának is vizsgáltam a kamra léghőmérsékletére, illetve a termék hűlésére vonatkozóan. A kutatási munka korábbi szakaszában végzett kísérleti tesztek során eredményül kapott mért energiafogyasztási adatok felhasználásával a kutatás folytatása során kifejlesztett szimulációs modell által kapott eredmények jól fedték egymást, így igazoltuk a modell helyességét és alkalmazhatóságát. Az eredményekről tudományos folyóirat cikk jelent meg a Magyar Épületgépészet, LXVIII. évfolyam, 2019/12. számában [11].

 A kifejlesztett szimulációs modell lehetővé teszi a tervezett hűtőkamra hőtechnikai tulajdonságainak és energiafelhasználásának vizsgálatát épületgépészeti mérnökök számára. A kidolgozott szimulációs modell segítségével megvizsgálható az adott szabályozású hűtéstechnikai rendszernek az áru betárolása következtében szükséges lehűlési folyamat gyorsaságára gyakorolt tranziens hatás, amely befolyásolhatja a betárolt áruk minőségét is. A kutatómunkában asszisztált Simon Richárd MSc. hallgató, munkájából egy kiváló minősítésű TDK dolgozat [12] és diplomamunka született [13].

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!