Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2020

Eördöghné Dr. Miklós Mária

Tudásért címet – Épületgépész mesterképzés indul Pécsett

Eördöghné Dr. Miklós Mária

hab. egyetemi docens
Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar

Az épületgépész mesterképzés kínálata Magyarországon egy új elemmel gazdagodik: 2020 szeptemberében a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán indul újonnan, a gépészmérnök mesterszak keretében épületgépészet specializáció.

Mondhatjuk, hogy a „piac” igényelte ennek a képzésnek az elindítását. Az alapszakon nálunk végzett hallgatók nagy arányban jelezték, hogy szeretnék nálunk folytatni tanulmányaikat mesterszinten a már megszokott gyakorlatias, korszerű ismereteket nyújtó, széles spektrumú laboratóriumi háttértámogatással működő képzésben.

Az új pécsi mesterképzés igyekszik reagálni az épületgépészettel szembeni elvárások terén és a szakterület súlypontjaiban az utóbbi évtizedekben bekövetkezett változásokra. Hangsúlyt kap a képzési programban az alaptudományok szakmaterületi alkalmazása, ami nem csak a rutinmunka, de a sorra felmerülő új feladatok megoldásához is jól használható tudást nyújt. A mai épületgépészeti felsőoktatás kihívása, hogy olyan feladatok, problémák megoldására kell alkalmassá tennie a hallgatókat, amely feladatokat ma még részleteiben nem is ismerünk. Emiatt fontos, hogy a képzés a tudás mellett mérnöki szemléletet, gondolkodásmódot is fejlesszen. Erre lehetőséget nyújtanak az olyan tervezett korszerű oktatási, készségátadó módszerek, amelyeknél a hallgatókat adott szituációba helyezzük, ahol életszerű, műszaki vagy gazdasági jellegű feladatot kell megoldaniuk. Az ilyen tanulási folyamatokon keresztül megérezhető, tanulható a komplex megközelítés, a rendszerszemlélet fontossága.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!