Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

Király Tamás

Mérföldkő a hővisszanyerésben

Király Tamás

okl. gépészmérnök, cégvezető
Aereco Légtechnika Kft.

Korunk energiatakarékossági kihívásainak megfelelően, épületeinket egyre jobban szigeteljük, légzáróvá tesszük. Legyen szó akár egy régi épület felújításáról, vagy új építésről, az elsődleges szempont a külső szerkezetek jó hőszigetelő képességének a biztosítása.

Ez alapvető szempont egy passzívház tervezésénél, de az alacsony energiafogyasztású épületeinknél is fokozott légzárású nyílászárókat, kiemelten jó hőszigetelő képességű falszerkezeteket alkalmazunk. Az előremutató szabályozások, mint például az uniós ErP, EPBD, vagy a közel nulla energiaszintű új épületek 2020-as bevezetése is ebben az irányban halad, azaz minimalizálni kell a CO2-kibocsátást nemcsak a középületek és az ipar területén, hanem a lakóépületeinknél is.

Egy lakóépület légzárásának fokozása a felhasznált fűtési és villamos energia szempontjából szükségszerű, viszont a belső levegőminőségre kedvezőtlen hatást gyakorolhat.Abelső zárt tér optimális levegő minőségének biztosítása a bent tartózkodók szempontjából elengedhetetlen. Korábbi, több európai országban végzett vizsgálatok is rámutatnak arra, hogy a rossz belső levegő minőség hozzájárul többek között a fáradtság, allergiás, asztmás tünetek, légúti fertőzések, légzőszervi panaszok kialakulásához. Szellőztetni tehátminden épületben szükséges, hiszen életünk nagy részét, közel 90%-át zárt térben töltjük.

A fokozottan szigetelt házak esetében átgondoltan kell kialakítani a gépi, de szabályozott szellőzés lehetőségét, hogy az épületben tartózkodók komfortérzetét minden körülmények között biztosítsuk. A lakóterekben előforduló számtalan szennyezőanyag közül meg kell különböztetnünk azokat, amelyek az emberek egészsége, valamint a gyakori megjelenés szempontjából, illetve a szellőztetés igények szerinti majdani szabályozásánál fontos szerepet tölthetnek be. A lakóterekben leggyakrabban a párakibocsátás és ennek kezelése jelenti a legnehezebb feladatot, de többek között jelen van a térben a szén-dioxid, különböző illékony szerves vegyületek, radon, nitrogén-dioxid is.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!