Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

Szigeti László

Energia-megtakarítás fűtéskorszerűsítéssel

Szigeti László

energetikai szaktanácsadó
Cothec Energetikai Üzemeltető Kft.

A Neumann János Általános Iskola vezetése a földgáz, mint primer energia folyamatosan emelkedő ára, a rossz hatásfokkal üzemelő, elavult hőtermelő rendszer, az üzemben tartási problémák, valamint a széndioxid-kibocsátás mérséklése érdekében az intézmény fűtését és a használati melegvíz előállítását végző rendszerek korszerűsítését tervezte. A korszerűsítéshez sem önerő, sem pályázati forrás nem lévén, olyan lehetőséget kerestek, amelyben egy szakmai-pénzügyi befektető (ESCO) vállalja az új, korszerű rendszer megépítését, a beruházási költségek biztosítását és a rendszerek hosszú távú üzemeltetését, javítását, karbantartását. Az elvárásoknak megfelelő konstrukciót a Cothec Energetikai Üzemeltető Kft. ajánlotta fel az intézmény részére, és meg is valósította az energiahatékonysági beruházást.

A Neumann János Általános Iskola főépülete 12 tantermes iskolaként 1962-ben létesült. Ezt követően az iskolát a gyorsan emelkedő tanulólétszám miatt 1972-ben 8 tanteremmel és könyvtárral bővítették. Majd 2002-ben sor került a tetőtér beépítésére is, ahol 6 tantermet, 2 foglalkoztató szobát és iskolai könyvtárat alakítottak ki a tanulók számára. Az iskola épületének folyamatos bővítése mellett az épület hőellátó rendszere is korszerűsítésre szorult, amely a 2011-es évben a Cothec Kft. közreműködésével elkezdődhetett.

A feladat az épület hőellátó rendszerének és használati melegvíz ellátásának korszerűsítése volt, a nagyobb energia- és költségmegtakarítás érdekében. A korszerűsítés előtt az intézmény fűtéséről és melegvíz-ellátásáról az iskola tetőterében lévő kazánhelyiségben elhelyezett FÉG-VESTALE AF-105 modul rendszerű kazánok gondoskodtak tágulási tartályokkal, elzáró szerelvényekkel. A megtermelt hőt a kazánházból függőleges fűtési alapvezetékeken keresztül az épület alsó szintjén elhelyezkedő hőközpontba továbbítják. A használati melegvíz előállítása és a fűtési víz elosztása a hőközpontban történik.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!