Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

Dodog Zoltán

Elektromos analógiák alkalmazása épülethatároló szerkezeteknél, hőbevitel esetén

Dodog Zoltán

PhD hallgató, egyetemi tanársegéd
Szent István Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Környezetipari Rendszerek Intézet, Épületgépészet, Létesítmény- és Környezettechnika Tanszék

A szerző előadással vett részt aMagyar Épületgépészek Napja 2012 Oktatási napjának Phd szekciójában (lásd beszámolónkat lapunk 2012. évi 12. számában). A következőkben az előadás témájában készült, lektorált szakcikket adjuk közre.

Mindennapi életünk meghatározó tényezője az energia. Az energia teszi lehetővémobilitásunkat és teszi kényelmessé életünket. Ezek természetes emberi törekvések, ezért nem meglepő, hogy az energia iránti igény folyamatosan növekszik. A növekvő energiafelhasználás következményei ugyan ismertek, ám ezidáig inkább csak erőfeszítések látszódnak a hatékonyság javítására, az energiafelhasználás csökkentésére, a megújuló energiaforrások széleskörű hasznosítására.

Az energiafelhasználás az élet különböző területén eltérő igényeket jelent, de nem meglepő, hogy az energiafelhasználás fő területe az ember közvetlen környezete, az otthona és a munkahelye, ahol ennek hatását közvetlenül érzékelni tudja.

Éppen ezen a területen a hatékonysági törekvések ellenére sem csökkent számottevően az energiafelhasználás. Ez azért lehetséges, mert bár a hatékonysági mutatók fajlagosan valóban javulnak, de az egyre több eszköz és egyre nagyobb méretű lakás miatt, a jobb hatékonysági mutatók ellenére sem csökken abszolút értékben az energiafelhasználás.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!