Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

Szénási Rajmund

A Bošnjaković-tényező jelentősége a szabályozásban

Szénási Rajmund

hallgató
BME Gépészmérnöki Kar Épületgépészeti és Eljárástechnika Mesterszak Komfort Épületgépészet Szakirány

A 2012/2013-as tanévben megjelent a Körös Campus ösztöndíj kiírása, amelynek célja a felsőoktatásban tanuló tehetséges fiatal épületgépész hallgatók anyagi és szakmai támogatása. Erre a pályázatra készült az alábbi tanulmány, amellyel az egyetemista hallgatótársaim érdeklődését szeretném felkelteni és motiválni őket, hogy éljenek a hasonló pályázati lehetőségekkel.

A tanulmány témája (a kiírás szerint): „A hőcserélők teljesítmény/térfogat jelleggörbéjének lefutása (Bošnjaković-tényező) hogyan befolyásolja a folyamatos szabályozó szelepekkel és hidraulikai beszabályozással szemben támasztott követelményeket?”

A tanulmány célja, hogy összegezze és példákon keresztül szemléltesse az épületgépészetben gyakran előforduló szabályozási problémákat. Ezeket egy hűtési és fűtési üzemben működő fan coil-os rendszer szabályozásán keresztül mutatom be.

A beszabályozás során a hidraulikai hálózat tervezett térfogatáramait, illetve a terven meghatározott helyeken a nyomáskülönbség- szabályozás alapjeleit állítjuk be. A hibásan beszabályozott rendszerek ismérve többek között, hogy a tervezett közvetítő közeg térfogatáram nem áll rendelkezésre az egyes fogyasztóknál, így a megfelelő hőteljesítményeket sem lehet biztosítani, ami a szabályozó körök működését is befolyásolja.

A helyesen beszabályozott hidraulikai rendszer jellemzői [1]:

  1. A tervezett térfogatáramnak minden fogyasztóhoz el kell jutnia;
  2. A szabályozó szelepeken a nyomáskülönbség csak kis mértékben változhat;
  3. Az egyes alrendszereknek illeszkedniük kell egymáshoz.
A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!