Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2012

Szabó Balázs

Titokzatos bunker Budapest szíve alatt – F-4. 2. rész

Szabó Balázs

okl. építõmérnök, statikus; okl. mérnöktanár, egyetemi óraadó; ÉTE Érdemérem-díjas

A lap előző, szeptemberi számában kezdtük közölni a szerző kutatásai alapján készült cikket a Budapest szívében kialakított titokzatos bunkerről, amely az F-4 nevet kapta. Bemutattuk a létesítés körülményeit, megemlítve nemcsak a műszaki körülményeket, hanem a kapcsolódó párthatározatokat is. A cikk első részét azzal zártuk, hogy a létesítményhez egy vészkijáratot is kialakítottak, amely a mai 2. metró Pillangó utcai megállójánál tette lehetővé a felszínre való kijutást.

Ami a bunker kialakításának történetét jelenti, ehhez hozzátartozik még, hogy 1957-től már csak állagmegóvó munkálatokat és kisebb átalakításokat végeztek a létesítményben.

1957-ben és 1958 augusztusában az UVATERV a BM LOP megrendelésére a létesítmény vízszigetelését tervezte meg, de ezek csak jóval később (és akkor is csak részlegesen) készültek el. A szigetelési munkákat az UVATERV V. Iroda Szerkezet tervező II. M-7 osztályáról Surányi György tervezte. Az ellenőr Balogh József volt, aki több hasonló magyarországi létesítmény tervezésében is részt vett.

1959. II., III. és IV. negyedévében a BMLOP megbízásából és Fisher Zoltán főhadnagy műszaki ellenőr vezetésével a Közlekedési Építő Vállalat (KÉV) végzett szigetelési, trafóház áthelyezési, kisebb alapozási, vakolási, rabitzolási, vasbeton födém építési, zsaluzási, betonozási, vasajtó készítési munkálatokat. Továbbá a tübingek csavarjait cserélték folyamatosan. A költség 41 744,48 Ft (mai áron 4,1 millió Ft); 140 741,56 Ft (mai áron 14 millió Ft) és 1 342 845,32 Ft (mai áron 134 millió Ft) volt.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!