Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2012

Dr. Csoknyai Tamás PhD - Dr. Talamon Attila - Dr. Csoknyai István - Dr. Zöld András

„H”-ból „C”, „F”-ből „A”: Az épületenergetikai rendelet módosításának hatása a távfűtéses épületek energetikai besorolására

Dr. Csoknyai Tamás PhD

egyetemi docens, tanszékvezető
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék; az MMK Épületenergetikai Szakosztály elnöke

Dr. Talamon Attila


Szent István Egyetem, Ybl Miklós Építéstudományi Kar, Építészmérnöki Intézet

Dr. Csoknyai István

ny. egyetemi docens
BME, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

Dr. Zöld András

ny. egyetemi tanár

A belügyminiszter 40/2012. (VIII. 13.) BM rendeletével ez év augusztusban módosították az épületek energetikai követelményeiről szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendeletet. A követelményeknek az uniós irányelv szerint elvárt és a hazai szakmai közösség által is javasolt szigorítása nem történt meg, viszont a számítási eljárásban történt néhány változtatás. A változtatások többsége kiegészítés, de egy lényeges pont a primerenergia-tényezők módosítása. A primerenergetikai tényezők többsége nem változott, kivéve a szénre és a távhőre vonatkozó értékeket. Ebből a távhő esetén jelentős változásról beszélhetünk.

A 7/2006. számú TNM rendelet a távfűtés esetében a primerenergia-tényezőre két értéket adott meg: fűtőművi távfűtésre és kapcsolt energiatermelésre, mindkét esetben földgáztüzelést feltételezve. Bár a rendelet melléklete tételesen nem részletezte, természetes, hogy más (pl. biomassza-, szén- stb.) tüzelés esetén ezt még szorozni kell az adott tüzelőanyagra vonatkozó értékkel. A módosítás az 1. táblázat szerinti értékeket vezette be távfűtésre:

1. táblázat. A 40/2012. (VIII. 13.) BM rendeletben megadott energiaátalakítási tényezők

A számok alapján könnyen belátható, hogy a primerenergiatényezők jelentős csökkentésének komoly következményei lesznek a távfűtéses épületek besorolására. A problémával a gyakorlatban akkor szembesültünk, amikor tanúsítottuk egy távfűtéses bérház egyik lakását. Az épületben már a rendeletmódosítás előtt tanúsítottunk egy lakást, amely az akkori szabályok szerint „F” kategóriájúra adódott. A rendeletmódosítás után úgy alakult, hogy tanúsítottuk az épület egy másik, az előzővel teljesen azonos alaprajzú és energetikai szempontból azonos paraméterekkel rendelkező lakását. Ennél a lakásnál már az új tényezőket alkalmaztuk: kombinált ciklusú (elvételes kondenzációs) távhőellátást feltételezve a lakás „A”, kombinált ciklusú (ellennyomású) távhőellátást feltételezve pedig „C” kategóriába került.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!