Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2012

Kovács István

A hővisszanyerős lakásszellőztető rendszerek higiéniája

Kovács István

műszaki vezető, okleveles gépészmérnök
Kamleithner Budapest Kft. - A Helios ventilátorok magyarországi vezérképviselete

Több mint egy évtizede az energiatakarékosság hívta életre a családi házaknál is alkalmazható, kompakt, hővisszanyerősszellőztető berendezéseket. Már az akkori technikával is elérhető 60 – 70% termikus hatásfokban is sok felhasználó meglátta a lehetőséget a fűtési költség egy részének megtakarítására, és az egészséges friss levegő folyamatos biztosítására.

Az első konstrukciók a már meglévő ipari és kereskedelmi gépek mintájára készültek, jellemzően horganyzott acéllemez kialakítással, és kevésbé fagyveszélyes keresztáramú hőcserélővel. Mivel e hőcserélők hatásfoka 70% körüli, kevésbé kellett félni az eljegesedésüktől, de éppen ezértmelegvizes vagy villamos utófűtést szükségszerűen tartalmazniuk kell. Már itt megtalálható a légáramok teljes elválasztása, azaz az elszívott levegő nem keveredhet a frisslevegővel.

A fejlesztés folyamatos, a Helios hővisszanyerős berendezéseit először a legmodernebb EC hajtástechnikával látták el, majd a 90% feletti termikus hatásfokú, kereszt-ellenáramú hőcserélő vált alapfelszereltséggé. Már a második generációs készülékeknél felvetődött, hogy a berendezések viszonylag sűrűbb és nem kizárólag szakember által végzett tisztítása, karbantartása problémát okozhat. A horganyzott acéllemez korrózióállósága csak addig optimális, amíg a horganybevonat valamilyen fizikai vagy kémiai behatástól meg nem sérül. A következő sorozat ezért a horganyzott acéllemez konstrukció helyettmár porlakkozott kivitelben készül. Tovább emeli a készülék higiéniai biztonságát, hogy a porlakkozás a készülékház összeállítása után történik, így a lemezek élei és a szegecsfejek is védettek lesznek.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!