Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2012

EXPO-INOX Hungary Kft.

A flexibilis, acél égéstermék-elvezető rendszerek megítélése

EXPO-INOX Hungary Kft.


Napjaink egyik gyakori szakmai vitája a flexibilis füstgázelvezetés témája körül zajlik. Magyarországon az ilyen jellegű megoldást (flexibilis) tulajdonképpen csak gáztüzelésnél alkalmazzák, holott ez a legkézenfekvőbb megoldás szilárdtüzelés esetén is. Ezért is teszi lehetővé az MSZ 845 legújabb kiadása – az európai szabványokkal (MSZ EN 1856-2) összhangban – a V2-es jelölésű flexibilis acél béléscsövek alkalmazását fa-, pellet-, aprítéktüzelés stb. füstgáz-elvezetéséhez.

Az Expo-Inox duplafalú flexibilis acél béléscső (EXDP316) alkalmazása az alábbi előnyökkel jár:

  • általában bontás nélkül vagy minimális bontással beépíthető,
  • nincsenek illesztési problémák,
  • többszörös elhúzásba is sérülésmentesen behelyezhető,
  • sima belső felületének köszönhetően a flexibilis füstgázelvezetés áramlási paraméterei kedvezőbbek lehetnek, mint a merevfalú kémények esetében,
  • a kondenzvíz lecsorog a kémény aljára, nincs korrózió.

Annak, hogy hazánkban mégsem alkalmazzák ezt a megoldást, a rossz beidegződések az akadályai. Gyakori állásfoglalás az (sajnos még szakmai körökben is), hogy a „nehezebb a jobb, mert abban van anyag” vagy hogy „a vékony flexi kéménytűznél szétég” illetve „nagyon drága”. Ezek tévhitek. Üzemszerű használat esetén szilárdtüzelésnél, ahol a kéményseprő évente kétszer (előírás szerint) tisztítást végez, egy V2 vagy V3 jelzéssel ellátott flexibilis füstgázelvezető kifogástalanul működik.

Erre az alapanyag minősége és a gyártástechnológia a garancia.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!