Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2012

2012 7-8. szám

Hozzászólások

A hulladék termálvíz energiájának hasznosítási lehetőségei a párkányi Vadas termálfürdőben

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Dr. Takács János PhD - Doc. Ing. Füri, Belo B. PhD - Lulkovičová, Otília Doc. Ing., PhD

A hulladék termálvíz energiájának hasznosítási lehetőségei a párkányi Vadas termálfürdőben

Dr. Takács János PhD

teacher and researcher
Slovak University of Technology in Bratislava, Faculty of Civil Engineering, Department of Building Services

Doc. Ing. Füri, Belo B. PhD

okl. gépészmérnök, egyetemi docens
Department of Building Services, Faculty of Civil Engineering, STU in Bratislava, Bratislava, Slovakia

Lulkovičová, Otília Doc. Ing., PhD

docens
Slovak University of Technology, Faculty of Civil Engineering, Department of Building Services

A geotermikus energia (GE) termálfürdőkben történő hasznosítása megköveteli a rendelkezésre álló energetikai potenciál maximális kihasználását. A GE hasznosítása olyan fogyasztási helyek (pl. medencék), illetve geotermikus energetikai rendszerek tervezését követeli meg, amelyek lehetővé teszik a fokozatos – lépcsőzetes, többszörösen kaszkád – maximális hatásfokú energiahasznosítást, a környezetvédelmi szempontok betartása mellett.

Tekintettel arra, hogy a fogyasztási helyek – a medencerendszerek – olyan üzemviszonyok mellett használhatók, amelyeket az arra illetékes szervek előírásai és műszaki szabványok határolnak be,már a tervezés folyamán összhangba kell hozni az előírásokkal, a szabványokkal és nemutolsó sorban a rendelkezésre álló geotermikus energiaforrás tulajdonságaival.

A geotermikus energia előfordulása alapján a mai Szlovákia az európai átlagnál jobban ellátott régiók közé számít. A megszerzett nagyszámú ismeretek alapján Szlovákiában 26 jól körülhatárolható körzet valószínűsíthető termálvíz előfordulással. A geotermikus energia legtöbbször üdülésre szolgáló intézményekben hasznosul, mintegy 30 helyszínen. E hasznosítási módnak nagy a hagyománya, ugyanakkor az energiaforrás gazdag előfordulása okán a berendezések többsége a rendelkezésre álló értékkel rosszul gazdálkodik, és a rendelkezésre álló energia kihasználatlan [1].

A geotermikus energia hasznosítása az energiaforrás (geotermikus furat) adottságaitól függ, egyúttal biztosítható a lakóépületek fűtési igénye, a használati melegvíz előállítása, üvegházak és fóliasátrak fűtése valamint az üdülési létesítmények területén, de egyéb technológiákra is. Az 1. táblázat szemlélteti a geotermikus energia hasznosítását Szlovákiában [1].

1. táblázat. A geotermikus energia hasznosítása Szlovákiában

Az 1. táblázatból kitűnik, hogy a geotermikus energia hasznosítására elsősorban üdülési célokra kerül sor, és ez a teljes hasznosítás mintegy kétharmadát, illetve 57%-át jelenti. Az egyéb hasznosítás kisebb mértékű.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!