Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2023

November-decemberi számunkat egy olyan cikkel indítjuk, amelynek szerzője azt vizsgálja, hogy vidéki, akár falusi intézmények esetében milyen lehetőségek kínálkoznak a földgázfelhasználás csökkentésére. Megvalósult példákkal mutatja be a fatüzelés, a hőszivattyúk és a termálhő hasznosítás alkalmazását.

 

Foglalkozunk a hidrogén alkalmazásával az ipari léptékű energia-termelésben. A szerző a cikkben bemutatja a hidrogén tulajdonságait, felhasználását villamos áram termelésére és a földgázhoz keverését, valamint gépjármű hajtóanyagként való felhasználását.

 

Egy új cikksorozatot indítunk, amelynek szerzője a beszabályozó szelepek mérési pontosságával foglalkozik. A beszabályozó szelep előtt, nem megfelelő távolságban elhelyezett másik szerelvény, vagy idom mérési pontatlanságot okoz. A háromrészes cikksorozat első részében a szerző a szelepek áramlástechnikai alapjait ismerteti.

 

Folytatjuk a SMART okos szelepet bemutató cikksorozatunkat. A cikksorozat eddigi részeiben a szabályozási alap-probléma felvetése mellett a szerzők bemutatták a SMART szelep alkalmazásának elméleti hátterét. A most közreadott 4. részben bemutatják azt a mérőállást, amelyen a szelep működését vizsgálják. A következő cikkben Olvasóink megismerhetik a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék megújult Stokes laboratóriumát, ahol a SMART szeleppel végzett vizsgálatok sorra kerültek.

 

November közepén a REHVA megrendezte éves második taggyűlését, ahol idén a 2023-as EPBD módosítás kérdései álltak a fókuszban az épületgépészeti szakképzési területek EU-s helyzetével egyetemben. A konferencián elhangzott előadások és a panelbeszélgetések igen hasznosak és érdekesek voltak.

 

A REHVA Journalból átvett angol nyelvű cikkünkben a CIBSE Technical Memorandum 68-ról (TM68, 2022) olvashatnak, amely a beltéri környezet minőségének (IEQ) monitorozásához ad útmutatót. A szerzők bemutatják a folyamatos IEQ megfigyelés alapelveit, a gyakorlati mintavételi szempontokat és esettanulmányokat.

A belső levegő minőségével foglalkozik következő cikkünk szerzője is, aki bemutatja a Plasma Air bipoláris ionizációs technológiát és egy ezzel kapcsolatos esettanulmányt a SKANSKA Magyarország Ingatlan Kft. irodájából.

 

A következő két cikkben megismerhetik a Belimo RetriFIT kezdeményezését, amellyel partnereit támogatja a fokozott kényelem és energiahatékonyság megvalósítása érdekében.

A KAN-therm az ultraPRESS csőrendszert mutatja be, amelynek kötőidomait nagyfokú szilárdság és kompatibilitás jellemzi.

 

Beszámolunk arról, hogy 21 évvel ezelőtt indították el az Épületgépészeti Múzeum szervezését, 2023. november 17-én pedig az OMÉN megnyitója keretében Békéscsabán felavatták a 21. Múzeumi Sarkot. Következő cikkünkben folytatjuk apa és fia előző számban elkezdett múzeumi látogatásáról szóló beszámolónkat és bemutatunk néhány szép látnivalót.