Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2023

Január-februári számunkat egy energia-visszanyerő szellőztető berendezésekkel ellátott, új építésű, jól szigetelt családi ház energetikai modellezésének bemutatásával kezdjük. A szerzők a családi ház energetikai modellezését természetes szellőztetés, valamint mesterséges központi hővisszanyerős szellőztetés esetén, csak hőátvitelre alkalmas HRV hővisszanyerő, illetve hő- és nedvességátvitelre is alkalmas ERV hővisszanyerő alkalmazásával végezték el.

Következő cikkünk szerzői az épületek fűtési energia fogyasztásának becslésére dolgoztak ki módszert külföldi publikus tanúsítvány adatbázisok felhasználásával. A módszer statisztikai becsléseken alapul, és a feltételezés az, hogy a külföldi adatbázisokban hasonló logikai relációk állnak fenn, mint hazánkban. A szerzők célja egy költséghatékony és gyors módszer bemutatása az elvárt fogyasztási értékek meghatározására.

Cikksorozatot indítunk az „okos szelepek” bemutatására. Az első részben Olvasóink a TA-Smart szelepet ismerhetik meg, amelynek működését a kutatók és a hallgatók a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszéken kiépített mérőálláson vizsgálták. A szerzők azt vizsgálják, hogy mit is tehet egy épületgépész azért, hogy a gyors, pontos és stabil szabályozás érdekében?

A REHVA Journalból átvett, angol nyelvű cikk szerzői a hordozható légtisztító berendezések (mechanikus légtisztítók (pl. HEPA-szűrők), elektromosan töltött szűrők, elektrosztatikus leválasztók, ionizátorok, ózongenerátorok, aktív szénszűrők) vizsgálatára a világ országaiban alkalmazott módszereket és szabványokat mutatják be.

Következő cikkünk szerzője a BP (British Petrol) 2022. évi prognózisa alapján 2050-ig mutatja be a primer energiahordozók közül a kőolaj- és a földgázfogyasztás, valamint a szekunder energiák közül a villamos energia felhasználás várt alakulását. Összefoglalva megállapítja, hogy ha a gazdaságot nem éri újabb válság, akkor az energiahordozók piacán differenciált, lassú növekedés lesz.

A lap további részében olvashatnak a KAN-therm ultraLINE rendszerről, amely modern megoldást kínál az épületek fűtési- és vízrendszerének kialakítása területén.

A KE KELIT Kft. korábbi számainkban cikksorozatot kezdett az új épületekben és a felújítások során alkalmazható mennyezethűtési rendszerek kialakításával kapcsolatban. A most közreadott harmadik rész a megfelelő megoldás kiválasztásához és megtervezéséhez nyújt segítséget, kiemelve az épületgépész tervezővel való együttműködés fontosságát.

A Columbus Klímaértékesítő Kft. a Fisher hővisszanyerős szellőztetőkkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat foglalja össze.

Az Épületgépészeti Múzeum kincseit bemutató sorozatunkban a szerző azt a tablót mutatja be, amelyet Macskásy professzor úr részére készített. A tablón láthatók a tanári kar és a tanulókör tagjainak fotói és a cikkben olvashatók a múzeumban a tablót megtekintő látogatók megszólalásai.

Híreink között olvashatnak a CONSTRUMA Otthonteremtési Kiállítási Csokor rendezvényről, a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatának vezetőség választó küldöttgyűléséről és közreadjuk, hogy a Daikin épületgépész munkatársat keres.

A számban megtalálható a 2022. évi számok összesített tartalomjegyzéke.