Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2023

Május-júniusi számunkat az épületgépészeket minden bizonnyal nagyon érdeklő témával kezdjük. Az épületenergetikai rendeleteket illetően lényegi változások történtek, amely érinti a számítási módszert, a követelményeket és a tanúsítást. A szakmai háttéranyag és az eljárások eredményeképpen májusban megjelent két rendelet. Ezeket tárgyalják a szerzők a cikkben.

E számunk fontos témája az energiahatékony szellőztetés. Lektorált cikkünk szerzője a szállópor terhelés csökkentésével foglalkozik. Olyan szállópor szenzorokat kiolvasó rendszert mutat be, amivel a lég- és klímatechnikai berendezések esetében az automatikus légcserét vagy akár a kézi szellőztetést vezérelve a beltéri szállópor koncentráció csökkenthető. 

Angol nyelvű cikkünk témája a személyre szabott szellőzés, amellyel a klímatechnikai rendszerek energiafelhasználása 20-50%-kal csökkenthető az épület kihasználtságától függően. A személyre szabott szellőzést megvalósító rendszereknél a szabályozást jelenlétérzékelő, levegőminőség érzékelő alapján, vagy időprogramozással oldják meg.

Szerzőnk felhívja a figyelmet a Helios KWL® rendszerére, amely szabályozott szellőzést biztosít, és 90% feletti hővisszanyeréssel minimalizálja a filtrációs energiaveszteséget és csökkenti a szellőztetett levegő fűtésének költségeit télen, valamit hűtési költségeit nyáron.

Cikket olvashatnak a szellőztető rendszerek telepítési hibáiról. A szerző bemutat néhány tippet, amelyekkel a szellőztető rendszer hatékonyabb, problémamentes működése elősegíthető.

Bemutatjuk az LG Electronics legújabb, változó hűtőközeg-áramú (VRF) megoldását, a Multi V™ i modellt. Az irodaházakhoz, iskolákhoz, bevásárlóközpontokhoz, lakóházakhoz és szállodákhoz kifejlesztett Multi V™  i olyan egyedi, intelligens funkciókkal rendelkezik, amelyek csökkentik az energiafogyasztást.

Gyakorlati áttekintést olvashatnak az elektromos kazánokról, amelyek kiegészítő vagy fő fűtésként állnak a végfelhasználók rendelkezésére. A szerző a cikkben bemutatja a piacon elérhető, legjellemzőbb elektromos kazán fajtákat.

A koronavírus járvány, majd a 2022 februárjában kitört az orosz-ukrán háború befolyást gyakorolt az energiafelhasználásra. A szerző táblázatokban mutatja be a kőolaj- és a földgázárak alakulását az elmúlt időszakban.

Az épületgépészet szakmai kérdésein kívül számos olyan szükséges és lehetséges tennivaló van, amelyben alapítványok létrehozása indokolt. Szerzőink az épületgépészet különböző alapítványai közül (időrendi sorrendben) a teljesség igénye nélkül bemutatnak néhányat.

Az Épületgépészeti Múzeum kincseit bemutató sorozatunk témája ezúttal az esztétikum. Cikkünkben több esztétikus épületgépészeti alkotóelemet láthatnak.

Ebben a számunkban beszámolunk a Debreceni Egyetemen megrendezett Épületgépészeti Szakmai Napról, a XVI. Pollack Expóról, a Körös Campus Alapítvány támogatásáról, amit a felsőoktatásban tanuló hallgatóknak nyújt, a Wilo magyarországi telephelyén létesített napelemes rendszerről, valamint a BudaPart CITY irodaház környezettudatos megoldásainak nemzetközi elismeréséről. Köszöntjük a 30 éve alapított Kéményjobbítók Országos Szövetségét.