Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2023

2023 10. szám

Az ősz sok érdekes és fontos szakmai programot hozott és hoz a közeljövőben szakterületünkön, amelyekről októberi számunkban beszámolunk. A VII. Épületgépész Tervezői Konferenciával kezdjük, amelynek kiemelt témája az energiaforrások hatékony felhasználása volt az energiafüggőség ellen. A konferencia egyik előadásában az energiahatékonyság volt a téma, aminek egyik legnagyobb lehetősége az épületállomány korszerűsítése. Az épületgépész tervezések az idők folyamán egyre komplexebbé váltak, egyre nagyobb szerep hárul a szakmára azzal, hogy az energiahatékonyság aktív módszereit alkalmazza. Felhívjuk a figyelmet az Országos Magyar Épületgépész Napok (OMÉN) rendezvényeire és közreadjuk az ebből az alkalomból kiírt Tervezői Pályázat kiírást.

Beszámolunk a Magyar Épületgépészek Szövetsége szervezésében sorra került Megújuló Energia Szakmai Napról, amelynek központi témáját a hőszivattyúk jelentették, de szóba került a biomasszafűtés és különböző szabályozástechnikai megoldások is. Az egyik előadás legfontosabb gondolatait cikk formájában is közreadjuk a komplett megoldást nyújtó hőszivattyús rendszerekről. Olvashatnak a split- és monoblokk rendszerekről, amelyek mindegyikének megvannak a sajátosságai, előnyei és hátrányai.

Programokkal teli szeptemberen van túl a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának Épületgépész- és Létesítménymérnöki Tanszéke is, amely ismét megszervezte az Épületgépész Tervező Tábort és sor került a MIK Partners Szakmai Napra. Beszámolunk a Magyarországi Cserépkályhások, Kandallóépítők, Gyártók Országos Ipartestülete (MACSOI) vándortalálkozójáról és arról az ott elhangzott előadásról, amely egy ökotűzteres cserépkályha károsanyag kibocsátásával foglalkozó vizsgálat eredményeit mutatja be.

Angol nyelvű cikkünk szerzője az Európai Bizottság törekvését elemzi, amelynek célja az épületek energiafelhasználásának jelentős csökkentése. A szerző megállapítja, hogy a nulla emissziós épület pontos definícióját jelenleg nehéz megjósolni, mert a Bizottság, a Tanács és az Európai Parlament között az álláspontok hasonlóak, de még nem született megállapodás.

További cikkeinkben olvashatnak a tőzsdék szerepéről az energia piacon, valamint bemutatunk energiahatékony megoldásokat: napelemmel kombinált hőszivattyús megoldásokat és új szivattyúszabályozási fejlesztéseket. Közreadjuk az ACO, a Helios, a Lindab és a Grundfos fejlesztési eredményeit.

Beszámolunk a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség Tisztújító Közgyűlésén elhangzottakról és a megválasztott új elnökségről.

Az Épületgépészeti Múzeum kincseit bemutató sorozatunknak ebben a részében egy múzeumi látogatásról készült novellával mutatjuk be a Múzeum néhány kincsét. Apa elviszi fiát a múzeumba és elmondja neki, mit is fog látni?