Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2023

Július-augusztusi összevont számunkat a szeptember végén sorra kerülő VII. Épületgépész Tervezői Konferencia jegyében állítottuk össze. A konferencia kiemelt témája a megújuló-energiával üzemelő épületgépészeti rendszerek bemutatása. A konferencia ezúttal is alkalmat biztosít szakmai továbbképzésre, a szakma szereplőinek találkozására, szakmai konzultációkra. Szeptemberben egy másik fontos szakmai rendezvény a Veszprémben sorra kerülő Európai Mérnöknap.

A szakmai rendezvények témáihoz kapcsolódva közreadjuk a Debreceni Egyetemen végzett kutatás eredményeit bemutató cikkünket a belső léghőmérséklet változásának hatásáról az épület energiaigényére. A cikkben a szerzők az energiamegtakarítás mértékét vizsgálják egy irodaházban, ahol a helyiség méretezési belső léghőmérsékletét ±5 °C-os tartományban változtatták.

Napjainkban az egyik legjelentősebb energia-fogyasztó a jellemzően elavult meglévő épületállomány, ezért a kisebb energia-felhasználás érdekében az építész és épületgépész szakma tudatos beavatkozására van szükség. Az épületek külső szigetelése sok esetben nem, vagy korlátozottan végezhető el. Szerzőink megállapítják, hogy a megalapozott felújítási módszerek kidolgozása háttér számítások elkészítésével lehetséges.

Júniusban került sorra a DUNAGÁZ Konferencia, a magyar gázipar egyik legnagyobb műszaki konferenciája, ahol a központi téma a földgázszállítás és a földgázkereskedelem volt. A környezetvédelem érdekében sok szó esett a hidrogén hálózati betáplálásának vizsgálatáról és kockázatairól. A konferencián elhangzottakhoz kapcsolódik következő cikkünk, amelynek szerzője az energiafelhasználás korszerűsítésével kapcsolatos gondolatait és a kormány ezzel kapcsolatos döntéseit foglalja össze.

A kisebb energia-felhasználás egyik útja a települési szilárd hulladékok hasznosítása energetikai célokra. Ennek segítésére tervezik egy második hulladékhasznosító üzem telepítését Budapest déli részén. Mivel a szállítás nagyban befolyásolja az üzemeltetési költségeket, a szállítási útvonalak logisztikai optimalizálása közvetlen költségmegtakarítást ígér. Szerzőink a logisztikai optimalizálást mutatják be képelemzés és logikai alapú algoritmusprogramozás segítségével.

Ebben a számunkban folytatjuk az Okos szelep, okos meghajtó című cikksorozatunkat. A szerzők bemutatják a TA-SMART egyutú motoros szelepet, amely el van látva ultrahangos áramlásmérővel, hőmérséklet-érzékelőkkel és saját szabályozóval.

Következő cikkeinkben bemutatjuk az elegáns megjelenésű dizájn fan-coilokat a Galetti kínálatából és a KAN-therm összefoglalóját a padlófűtéssel kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdésekre adható válaszokról.

Óriási eredmény az Épületgépészeti Múzeum életében, hogy a Nagyváradi Egyetemen megnyílt az első határon túli „Múzeumi Sarok”. Az eseményről beszámolót olvashatnak, valamint a múzeum kincsei közül szerzőnk két infravörös hősugárzót mutat be.

Megemlékezünk a közelmúltban elhunyt dr. Erdősi Istvánról, a BME Épületgépészeti Tanszékének nyugállományú egyetemi docenséről.