Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2023

Szeptemberi számunkat két kutatási eredmény bemutatásával kezdjük. A BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszékén folyó egyik vizsgálat során a cikk szerzői a napelemes energiatermelés kapcsán az akkumulátoros tárolást és annak hatásait vizsgálták különböző épületgépészeti rendszerek és akkumulátorok esetében, és ennek a vizsgálatnak az eredményeit mutatják be. A munka eredményeképpen könnyebben lehet majd megállapítani egy családi ház fogyasztása alapján, hogy melyik rendszer milyen hatással lesz a rezsiköltségekre, ezáltal a felhasználók a számukra legjobb megoldást tudják kiválasztani. A másik bemutatott vizsgálat témája a vizuális és hőérzeti komfortparaméterek együttes hatásának elemzése. A kutatók a tanszék Macskásy laboratóriumában végzett kísérletekkel azt vizsgálták, hogy a különböző színhőmérsékletek használata miként befolyásolja az emberek hőérzeti reakcióját. A cikkben az olvasók megismerhetik a kutatás módszertanát, illetve az első nyári és téli kísérletsorozat eredményeit.

A REHVA Journal-ból átvett angol nyelvű cikkben a szerzők a belső levegő minőségének indikátoraként alkalmazott beltéri CO2-koncentráció mérési lehetőségét tárgyalják a COVID-járvány idején és felvázolják a különböző vizsgálati lehetőségeket. Megállapítják, hogy további vizsgálatra és kutatásra van szükség a beltéri CO2-koncentráció és a levegőben terjedő betegségek terjedése közötti viszonnyal kapcsolatban.

Az energiaellátás kérdései minden országban a gazdaság legfontosabb elemei közé tartoznak. A szerző a BP prognózisai alapján bemutatja a fosszilis energiahordozók felhasználásának várható alakulását, ami a jövőben változatos képet mutat. A következő húsz-harminc évben a fosszilis tüzelőanyagokat még nem sikerül teljes egészében kiváltani környezetbarát energiahordozókkal, de már látszanak az országok erre irányuló törekvésének eredményei.

A BELIMO fejlesztőmérnöke bemutatja azt a kifejlesztett áramlásérzékelőt, amely automatikus, folyamatos glikolmérést és kompenzációt biztosít, így biztosítva az épületgépészeti rendszerek optimális teljesítményét. A következő cikkben az LG Multi V™ i változó hűtőközeg-áramú megoldását mutatjuk be, amely segít csökkenteni az energiafogyasztást, valamint egész évben kényelmesebb beltéri, valamint csendesebb kültéri környezetet biztosít. A BIOKOPRI új Centrometal HP-Cm Split Tower EH típusú hőszivattyúja kis alapterület igényével hozzájárul a telepítéshez szükséges helyiség méret vagy terület-igény csökkentéséhez.

Az Épületgépészeti Múzeum gyűjteményének kincseit ezúttal két novella keretében mutatjuk be. Olvasóink megtekinthetik a Pest-Budán alkalmazott kétféle vezetéket.

Felhívást adunk közre a szeptemberi Épületgépész Tervezői Konferenciával, a novemberben sorra kerülő Országos Magyar Épületgépész Napok szervezésével, valamint a Gábor Dénes Díj felterjesztésével kapcsolatban. Beszámolunk a Veszprémben rendezett Nemzetközi Mérnöknap Konferenciáról.