Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

Krémer Péter

A hőszigetelés hatása a fűtéskorszerűsített panelépületek fűtési energiafogyasztására

Krémer Péter

okl. villamosmérnök

2010 nyarán megtörtént az Őrmezői Ifjúsági Lakásfenntartó Szövetkezet (Budapest XI. kerület, honlap: http://igmandi.fw.hu/) mintegy 30 éves, 4 emeletes panelépületeiben üzemelő egycsöves, felsőelosztású, átkötőszakaszos fűtési rendszerek ÖKO Programon belüli korszerűsítése, amiről 2011 novemberében ugyanitt már megjelent egy elemzés [1].

Azóta 2012 nyarán – a Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) Klímabarát Otthon, Panel Alprogram Pályázat keretében – nyolc épület közül hétnél megvalósult az épületek komplett nyílászárócserével egybekötött homlokzat- és pincefödém hőszigetelése, hat épület tetejére pedig a melegvízköltségek csökkentése céljából napkollektorok is kerültek.

Mivel az ÖKO és ZBR felújítások között két teljes fűtési idény telt el, ezek fűtési energiacsökkentő hatását külön-külön is lehetett értékelni.

A következőkben bemutatásra kerül az egyes épületek és lakástípusok hőfogyasztásának fűtési idényenkénti alakulása 2009. és 2013. között, a fűtési energia-megtakarításokra fókuszálva. A hőszigetelésből első körben kimaradt nyolcadik épület itt részben „referenciaként” is szolgálhatott. A cikk vizsgálja a külső hőmérséklet hatását, és foglalkozik a beruházások megtérülési idejének becslésével is.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!