Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

Molnár Károly

A Gázipari Műszaki Szakbizottság tevékenységének bemutatása és értékelése

Molnár Károly

elnök
Gázipari Műszaki Szakbizottság

Ez év elején megjelent a gáz csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre és a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról és az ezekkel összefüggő hatósági feladatokról szóló 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet.

A rendelet több vonatkozásban a korábbitól elveiben eltérő előírást is tartalmaz. Új alapokra helyezte a Gázipari Műszaki Szakbizottságba delegált személyek kijelölésének módját is, valamint részletesen szabályozza az egyszerűsített készülékcsere feltételeit. A Műszaki Biztonsági Szabályzat (MBSZ) a rendelet mellékletét képezi.

A fenti változásokra figyelemmel érdemes áttekinteni a Szakbizottság korábbi szabályozási környezetben (11/2004. (II. 13.) GKM rendelet) végzett eddigi munkáját, és megjelölni a szakterületet érintő szabályozási ellentmondások megszüntetését segítő további feladatokat.

Az elmúlt fél évszázad adatait vizsgálva megállapítható, hogy hazánkban a földgáz az ipari és a lakossági felhasználás vonatkozásában is az egyik legfontosabb, mindkét területen tartósan népszerű energiahordozó.

A lakossági felhasználók száma az 1970-es évektől kezdődően, az országos földgázhálózaton végrehajtott fejlesztéseket követve folyamatosan emelkedett, napjainkra az összes lakásszám 75%-a, közel 3,3 millió háztartás vezetékes gázzal ellátott.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!