Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

Parsch Ádám

Légtechnikai méretező program I.

Parsch Ádám

mérnök tanácsadó, okl. épületgépész-mérnök
SCHAKO Kft.

A 90-es években Magyarországon az épületgépészeti gyártó cégek egész könyvespolcokat elfoglaló műszaki katalógusokkal jelentek meg. Kezdetben ez nem is jelentett gondot, hiszen egy szakágon belül egy-két gyártó lefedte a piacot. Az elmúlt közel 25 év alatt hazánkban megjelentek a világvezető cégek, hazai gyártók, képviseletek. Eközben természetesen az informatika, az internet világa is hihetetlen fejlődésen ment keresztül, amely lehetővé tette az információk digitális formában történő tárolását, egyszerű és gyors továbbítását. A számítástechnika fejlődésével megjelentek továbbá a számítógépes méretező szoftverek. Napjainkra szinte kivétel nélkül minden gyártó rendelkezik méretező programmal, amelyeknek az elsődleges célja a hatékonyabb tervezői munka megvalósítása.

A Schako Kft. a Schako-Luft méretező program segítségével kíván támogatást nyújtani a komplex légtechnikai rendszerek tervezéséhez. A cikksorozat első részében a termékkiválasztás folyamatán keresztül bemutatom a program felépítését, ismertetem a szoftver által nyújtott lehetőségeket. Ezt követően az ismert megjelenésű mennyezeti örvénybefúvó méretezési példáján keresztül kiértékelem az eredményeket, illetve ismertetem az egyes eredményekhez kapcsolódó követelményrendszereket.

Mindenekelőtt fontos megjegyeznem, hogy a Schako-Luft egy olyan méretező szoftver, amely mérési eredmények számítógépes feldolgozása alapján készült. Ebből kifolyólag bármely méretezési körülmények között valós mért értékeket kapunk eredményül, így rendkívül pontos, megbízható méretezést tesz lehetővé. További előnye a programnak, hogy a hagyományos méretezéshez képest lehetőségünk van tetszőleges – egymástól független – tervezési alapadatok megadására. Tehát például befúvószerkezetek méretezése nem kizárólag a légmennyiség és hőmérsékletkülönbség alapján történhet, hanem a hangteljesítményszint-érték vagy akár a maximális légsebesség alapján is, így mindenkor az adott követelmények, megrendelői igények szerint végezhetjük el a méretezést. Lehetőség van kombináltméretezés elvégzésére is, például térfogatáram- szabályozók (VAV elem) kiválasztása során az eredményül kapott akusztikai paraméterek alapján elvégezhetjük aVAVután tervezett hangcsillapítóméretezését is a kívánt akusztikai követelményérték megadásával.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!