Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2011

Kovács István

Párásítás, páravisszanyerés a hővisszanyerős szellőztető rendszereknél

Kovács István

műszaki vezető, okleveles gépészmérnök
Kamleithner Budapest Kft. - A Helios ventilátorok magyarországi vezérképviselete

Télvíz idején sok lakásban előfordul a túlságosan száraz levegő és ennek kellemetlen következményei. Az általános diszkomforttól egészen az orr- és toroknyálkahártya vérzésig, az enyhétől a súlyosig, különféle tüneteket figyelhetünk meg az embereken. Nem csak mi szenvedhetünk azonban ettől a jelenségtől, hanem főleg a fa, demás anyagú épületszerkezetek is, például bútorok, ablakok, padlóburkolatok is kárát látják, és bizonyosan nem tesz jót az antikvitásoknak és műalkotásoknak sem. Az optimális a 21/50-es légállapot, azaz 21 °C és 50% relatív páratartalom lenne.

Elsősorban a fűtéssel, azaz a levegő melegítésével csökkentjük le jelentősen a relatív páratartalmat, de ezt tovább súlyosbítjuk azzal, hogy a szellőztetéssel a lakásban keletkező párát folyamatosan elszállítjuk. Természetesen szellőztetni kell, hiszen oxigénre szükség van és a CO2-nek, valamint egyéb terhelő anyagoknak (szagok, kipárolgások az építőanyagokból, vegyszerekből stb.) is el kell távozniuk. A szellőztetés intenzitásának megfelelő megválasztásával lehet enyhíteni a helyzeten, de olykor ez sem hoz kielégítő eredményt.

Ilyenkor kerülnek elő a különféle párásítók, vizes edény, itatóspapír, elektromos készülékek, amelyekkel lokálisan és időszakosan orvosolható a párahiány, de folyton felügyelni kell rájuk.

Amennyiben központi szellőzőrendszerrel rendelkezünk, két lehetőség is adódik, hogy az említett megoldásoknál korszerűbben és komfortosabban járjunk el.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!