Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2011

Bartal Imre - Dr. Bánhidi László prof. emeritus - Dr. Garbai László

Hőkomfort kísérletek hideg határoló felület és meleg légáramlás esetén 2. rész

Bartal Imre

Ph.D. hallgató
BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

Dr. Bánhidi László prof. emeritus


Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

Dr. Garbai László

Prof. emeritus
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék, a Magyar Energetikai Társaság elnöke

A cikk 2. részében bemutatjuk a cikk első részében ismertetett, hideg határoló felületek és a meleg légáramlás emberi szervezetre gyakorolt együttes hatására vonatkozó laboratóriumi mérések eredményeit. A négy méréssorozat mérési eredményeit grafikusan, ábrákon és numerikusan, egy összesítő táblázatban közöljük. Összefoglaljuk és mérésekkel alátámasztva bemutatjuk a légáramlás és aszimmetrikus sugárzás emberre gyakorolt hatását.

Kulcsszavak: PMV, PPD, hőkomfort, aszimmetrikus sugárzás, huzathatás

Az utóbbi évtizedben kialakult méretezési módszerek segítségével egyre pontosabb mérési eredményeket kapunk, amelyek segítségével a zárt helyiségben tartózkodó ember, illetve tartózkodók hőérzetét meghatározhatjuk. A legújabb kutatások a zárt tér pontjaiban kialakuló helyi diszkomfort tényezők értékelésére szolgálnak. Ezek gyengíthetik, vagy erősíthetik egymás hatását, gyakorlatilag nem tisztázott a helyi diszkomfort tényezők együttes hatásának a jelentősége. Általános gyakorlat, hogy e tényezők mérése nélkül a térben elhelyezett épületgépészeti eszközök (fűtési rendszer, légtechnika, klimatizáció) teljesítményének növelésével, illetve a szellőző levegő hőmérsékletének csökkentésével vagy növelésével a megfelelő humán komfortérzetet biztosítani tudják.

Az általunk végzett méréssorozat esetében a zárt térben tartózkodó ember egyik oldala mellett a testhőmérsékleténél alacsonyabb, vagy magasabb hőmérsékletű határoló felület helyezkedik el, illetve az ezt kompenzáló meleg vagy hideg, 0,08 m/s sebességű légáramlás halad. Ennek következtében ez, vagy ezek felé az ember sugárzásos hőleadása, illetve felőlük sugárzásos hőnyeresége megnő. Ez az egyes testrészek esetében helyi diszkomfort érzetet okoz.

A méréssorozatok metodikáját a cikk első részében mutattuk be. A továbbiakban a mérések során alkalmazott paramétereket, illetve azok eredményeit foglaljuk össze.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!