Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2011

Kovács István

Nagykonyhai elszívók

Kovács István

műszaki vezető, okleveles gépészmérnök
Kamleithner Budapest Kft. - A Helios ventilátorok magyarországi vezérképviselete

Nagykonyhai főzési, sütési, grillezési, illetve egyéb műveletek során rendkívül nagy koncentrációjú szerves anyag kerül a levegőbe, ami veszélyes az üzemelést tekintve és akár ártalmas is lehet az ott dolgozókra. A konyhában alkalmazott technológiák a magas hőmérsékletű zsír, olaj, pára miatt fokozottan tűzveszélyesek, amit figyelembe kell venni az elszívó rendszerek tervezésekor. A technológiai veszélyek mellett a munkahelyi komfortot, rosszabb esetben a komplett vendéglátóhely megítélését rontja a szagvisszatorlódás, zsír és piszok látványa, vagy az indokolatlanul magas páratartalom.

Nagyon sok helyen futhatunk bele igen rossz konyhai körülményekbe a magyar vendéglátóiparban, amelyek okát beruházói, tervezői és kivitelezői szinten egyaránt érdemes vizsgálni.

A beruházók illetve üzemeltetők legtöbbször kényszerként élik meg a konyhai gépi szellőztetés szükségességét, így ahol lehet, próbálnak lefaragni a költségeiből. Ilyenkor készülnek a terv nélküli, vagy jobb esetben csak kényszerből alulméretezett rendszerek, roszszul kialakított, illetve elhelyezett elszívó ernyők, de sokszor a megfelelő mennyiségű frisslevegő utánpótlásról is megfeledkeznek.

Üzemeltetői oldalról, ha sikerült egy jó minőségű, rendesen megtervezett és igényesen kivitelezett konyhai elszívó rendszert telepíteni, nem dőlhetünk hátra kipipálva a feladatot, hiszen, ha elmarad a megfelelő időközönkénti karbantartás, rövid időn belül elpiszkolódik és akár tönkre is mehet a berendezés. Sajnos sok esetben az üzemeltető a zajt keltő és még áramot is fogyasztó rendszert csak végszükség esetén indítja be, de olyankor már általában késő.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!