Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2011

Grundfos South East Europe Kft.

EuP 2013 – Az irányelv hatása a keringető szivattyúkra

Grundfos South East Europe Kft.


Az épületek villamos energiafogyasztásának jelentős részét a szivattyúk, pontosabban az azok hajtására használt villanymotorok működése eredményezi.
Meglepő adat, hogy egy családi ház éves villamos energiafogyasztásából a beépített fűtési keringető szivattyúk 10-15%-kal részesednek (németországi tanulmány alapján). A családi házakban telepített keringető szivattyúk névleges villamos teljesítménye általában 80 W alatt marad, ellenben más villamos háztartási készülékhez hasonlítva igen magas üzemórával rendelkeznek. Nem véletlen, hogy 2005-ben a nedvestengelyű keringető szivattyúknál is megjelent az energia címke, a szokásos A ... G besorolási osztályokkal. Ez képezte – részben – alapját a 2005-ben kiadott EuP (Energy-using Products) irányelvnek.

Az EuP(ErP) irányelv nedvestengelyű keringető szivattyúkra vonatkozó 641/2009/EK rendelete 2013. január 1-jén lép érvénybe. Talán nem túlzás aztmondani, hogy az EU történetében nem volt még olyan rendelet, amely ilyen mértékben hatott volna az épületgépészetben alkalmazott berendezésekre, technológiákra.

A hatályba lépést követően csak meghatározott energiahatékonysági indexszel rendelkező keringető szivattyúk hozhatók forgalomba az EU országaiban. A rendeletben definiált számítási módszernek köszönhetően a megadott határértékeket csak az elektronikusan szabályozott (változó fordulatszámú) keringető szivattyúk képesek teljesíteni.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!