Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

Dr. Kalmár Ferenc PhD

Jogszabályok, rendeletek változásai

Dr. Kalmár Ferenc PhD

f. tanár, tanszékvezető
Debreceni Egyetem, Műszaki Kar, Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszék

A szerző a cikk témájában előadást tartott az Épületgépészeti Tervezői Konferencián (Lurdy Ház, 2016. szeptember 16.). A következőkben az elhangzott előadás kivonatát olvashatják.

A világ energiafogyasztása folyamatosan növekszik és több országban közel 90%-ban fosszilis energiahordozókat alkalmaznak az energiaigények kielégítésére. Számos országban az épületek a legnagyobb energiafogyasztók. 2012-ben az USA-ban az épületek energiafogyasztása közel 42%-ot tett ki az összenergia felhasználásból. Lakóépületekben, illetve középületekben másként alakul az energiafogyasztás, de mindkét esetben elmondható, hogy nagyrészt a fűtésre, szellőzésre, légkondicionálásra, használati melegvíz előállításra fordított energia teszi ki az épület (legyen az lakó vagy középület) energiafogyasztásának tekintélyes részét.

Az elmúlt években számos irányelv került kidolgozásra és bevezetésre az Európai Unióban, amelyek célja egyértelműen az energiafogyasztás csökkentése, az energiahatékonyság növelése, illetve a megújuló energiaforrások alkalmazása. Az MMK Épületgépészeti Tagozata egy 2015 FAP projekt keretében dolgozta fel az EU Irányelvek és hazai rendeletek épületgépészeti vonatkozásait.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2016/9-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!