Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

2016 9. szám

Hozzászólások

A Groupama Aréna épületgépészeti rendszerei – Egyedi és fenntartható épületgépészeti megoldások

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Lantos András

A Groupama Aréna épületgépészeti rendszerei – Egyedi és fenntartható épületgépészeti megoldások

Lantos András

okl. gépészmérnök, vezető tervező, ügyvezető igazgató
LANTERV Kft.

A cikk az Épületgépészeti Tervezői Konferencián (Lurdy Ház, 2016. szeptember 16.)  elhangzott előadás alapján készült.

A stadion jellemző adatai

A stadion befogadóképessége 22 000 fő, ami az ülő- és állóhelyek számától függően kissé változhat. A belső terek, amelyeket az épületgépészeti rendszerek ellátnak, 29 000 m2 alapterületűek, a stadion UEFA előírás szerint készült és BREEAM „good” minősítést kapott.

A fejépület alsó szintjein háromszintes mélygarázs létesült, a földszinten múzeum, kávézó, öltöző, étterem, konyha, az emeleten rendezvényterek kaptak helyet, ezenkívül VIP lelátókat, sky-boxokat alakítottak ki, amelyek bérbe adhatók.

A gépészeti berendezések a lapostetőn kaptak helyet, hiszen az épület tulajdonképpen lapostetős a látszat ellenére, a ferde fém burkolat csak esővédő és esztétikai szerepet tölt be. Az épület mellett ciszterna létesült a szürkevíz-ellátás számára. Erre azért is szükség volt, mivel záportárolót kellett létrehozni a csapadékvíz elvezetésére, a főcsatorna befogadóképességének a korlátai miatt. A pálya gyepfűtést kapott.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2016/9-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!