Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

2016 9. szám

Hozzászólások

Innovatív ablak-kiegészítők a belső levegőminőség biztosításához

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Dr. Barna Lajos

Innovatív ablak-kiegészítők a belső levegőminőség biztosításához

Dr. Barna Lajos

c. egyetemi tanár
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

Az európai tanácsi és parlamenti irányelvnek megfelelő magyarországi előírások drasztikus csökkenést írnak elő az épületek energetikai jellemzőit illetően. Mint ismeretes, a 7/2006. (IV. 24.) TNM rendelet a fa és PVC keretszerkezetű homlokzati üvegezett nyílászárók hőátbocsátási tényezőjének követelményértékét U = 1,6 W/m2K értékben határozta meg, ami a költségoptimalizált követelményszint esetében tovább csökken, U = 1,15 W/m2K értékre.

A követelmények szigorítása magával hozta a nyílászárók légáteresztésének a csökkenését is: az európai osztályozás szerint (MSZ EN 12207:2001) 3. osztályba sorolt ablak légáteresztése 10 Pa nyomáskülönbség mellett nem éri el a 2 m3/h m2 értéket. Ez energetikai szempontból ugyan kedvező, ha azonban nem létesül hővisszanyerős gépi szellőzés, a légcsere hiánya a belső komfortfeltételek jelentős rosszabbodásához vezet és megjelenhet a falak penészesedése. Még rosszabb a helyzet a sok lakásban még meglévő nyitott égésterű, gáz- vagy fatüzelésű berendezések esetében, amelyekhez nem jut el a tökéletes égéshez szükséges levegőmennyiség, a kialakuló tökéletlen égés pedig súlyos veszélyhelyzetet is előidézhet.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2016/9-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!