Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

Nagy János

Új trendek a világítástechnikában

Nagy János

ügyvezető; világítástechnikai szakmérnök, elnök
Prolux Kft.; Világítástechnikai Társaság

Az energiatakarékos és szakszerű világítás iránti igény nem újszerű, mihelyt megjelent egy-egy jobb fényhasznosítású fényforrás, vagy nagyobb hatásfokú lámpatest a gyártók kínálatában, a tudatos és környezetükre odafigyelő fogyasztók igyekeztek a szükséges megvilágítást a legkorszerűbb világítótestekkel biztosítani.

A világítástechnika története során az egykori mécseseket felváltották a gázlámpák, majd ezeket az elektromos izzólámpák, aztán jöttek a higanylámpák és a fénycsövek. A fejlesztés haladt tovább, mert a higanylámpát fényhasznosítás szempontjából megelőzte a nátriumlámpa és fémhalogénlámpa, a T12 fénycsövet a T8, majd a T5 típus; az izzólámpákat a halogénizzók. Végül, de nem utolsó sorban valamennyi eddig felsorolt fényforrás helyettesítésére a LED – azaz világító dióda – fejlesztéseket próbálják megfeleltetni fényhasznosítás, fényeloszlás, színhőmérséklet, színvisszaadás és csereszabatosság szempontjából.

Napjainkban, a világítástechnikában forradalmi változások zajlanak, ugyanis a szilárdtest fényforrások fejlesztési eredményei újabbnál újabb alkalmazási lehetőségeket kínálnak a szakember számára. Mindig is tudtuk, hogy a fényforrásfejlesztés a világítástechnika hajtómotorja, hisz ez maga után vonja a keletkezett fény hasznosításához szükséges többi eszköz fejlesztését is és egyben bővíti az alkalmazási lehetőségek, világítási módszerek sokaságát. A jelenleg zajló technológiaváltás olyan jelentős, mint annak idején, amikor áttértek a gázlámpás világításról az elektromos lámpára.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2016/9-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!