Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

Dr. Csury István

Pápa városi műjégpálya hűtőtechnológiai kialakítása

Dr. Csury István

okl. gépészmérnök, okl. energetikus szakmérnök, egyetemi adjunktus, hűtőtechnológus tervező

Pápa történelmi patinájú városképpel, műemlékekkel, kultúrtörténeti nevezetességekkel rendelkező járási jogú város. A Bakony és a Kisalföld peremén helyezkedik el, a Bakony-vidék gazdasági és kulturális központja. Története 884-ig nyúlik vissza. Története bővelkedik római-kori hadi úttal, végvári harcokkal, szabadságharci emlékekkel, patinás iskolával, híres üzemekkel (húsüzem, kékfestő üzem, malmokkal, Elektermax üzemmel), uszodával, élvonalbeli sportegyesülettel. Petőfi és Jókai is ide járt a híres református kollégiumba.

A Fő tér nagy kiterjedésű, országos hírű műemlékekkel körülépített, „szélmalom-kerék” alakú tér, négy sarkán egymástól eltolt tengellyel érkező útvonalak által kialakított térség.

A Fő téren az Eszterházy kastély előtt áll Fellner Jakab híres építész legnagyobb alkotása, az 1774-83 között épült római katolikus plébániatemplom. A kéttornyos, klasszicizáló homlokzat a barokkot követő copf stílus jellegzetességét mutatja.

A Fő téren szép XVIII. századi emeletes lakóházakat látunk, ez az ország legnagyobb barokk jellegű harmonikus egységben épült vidéki tere. Kiemelkedő szépségű a plébánia épülete, a Lábasház, a Bezerédi ház, amely alatt boltíves átjáró van a látványos sétáló és bevásárló Kossuth utcába. Kiemelkedő értékű a Zichy ház és a barokk Kenessey ház is.

A térből leágazó Fő utca is gazdag műemlékekben (Griff Szálló, Református templom, Bencés templom, Járási Hivatal, Bíróság).

A Városi Polgármesteri Hivatal 2006-ban nagyszabású köztéri rehabilitációs és város-felújítási programot hirdetett, mely során a Fő tér teljes rekonstrukciójára is sor került. Ebben az évben készültek el az engedélyezési tervek.

A téren a közúti forgalmat megszüntették és műemléki feltárásokat kezdtek. Újabb- és újabb leletek kerültek elő, ezért a munkák elhúzódtak. A teret körülvevő épületek felújítása után végül is 2012-ben elkezdődött a tér kialakítása.

A tér nyáron hangulatos rendezvények, szabadtéri színház, hangverseny, vásárok színhelye, télen nyitott szabadidős műjégpálya lesz.

A rekonstrukció tervezésével a Mezei Építész Műhelyt és a Timpanon Mérnökirodát, a kivitelezéssel a Boroszlán Zrt-t bízták meg és 2009 júniusában a tervek elkészültek.

A jégpálya engedélyezési terve először 2008-ban, a kiviteli terv 2009-ben készült.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!