Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

Szabó Gergely

A függönyfal hatása a mesterséges világításra

Szabó Gergely

okl. villamosmérnök, világítástechnikai szakmérnök, egyetemi tanársegéd
BME-EGT

The adequate visual environment can be described of two main components: the interior and the light effect. These two components form the effect that we finally perceive.

The shaping of the interior is a job made by the architect. He defines the geometry of the interior, the colours of the walls and furniture and the place of the windows on the façade.

The light in the interior derives either from the exterior (Sun or/and the sky), or from the luminaires placed in the interior. In the former case the designing is a task from the architect, in the second case is a task made by the electrical engineer. Both components have to be defined exactly and precisely otherwise the convenient visual environment can’t be evolved.

The usage of large windows instead of the conventional sized small ones reduces the average spectral reflexion value in the interior that increases the energy consumption of the artificial lighting.

A jó belsőtéri vizuális környezet alapja a megfelelően kialakított belső tér és a világítás. E két komponens együttesen alakítja mindazt, amit látásunk útján végeredményben észlelünk.

A belső tér kialakítása, megformálása alapvetően az építész (illetve a belsőépítész) feladata. Ők döntik el, milyen lesz a tér geometriai kialakítása, és szintén ők határozzák meg, milyen lesz a falak, bútorok, berendezési tárgyak színe, tónusa.

A fény biztosítása a térben részben az építész, részben viszont a világítástechnikai villamosmérnökök kompetenciája.

Az építész határozza meg az épület stílusától függően, hogy hol milyen bevilágító (ablak vagy felülvilágító) lesz. A bevilágítók segítségével az építész az épület belső terébe juttatja a természetes fényt, kialakítva a vizuális kapcsolatot a külső és belső tér között. A természetes fény belsőtérbe juttatása több szempontból is fontos. Egyrészt, a természetes fény használatával amesterséges fénymennyiségét tudjuk csökkenteni, ezáltal tehát villamos-energiát lehet megtakarítani, másrészt, az ablakok segítségével vizuális kapcsolatot teremt a bennlévők számára a külvilággal, ami viszont fiziológiai és pszichológiai szempontból fontos. Számos vizsgálat bizonyítja, hogy az emberek nem szívesen tartózkodnak huzamosabb ideig természetes fénytől mentes környezetben, az épületből a külvilág irányába történő kitekintés lehetősége nélkül.

A belső téri világítás esti kialakítása már villamosmérnöki feladat. Amikor a külső térből fény már nem, vagy nem elégséges mennyiségben áll rendelkezésre, a mesterséges világítás segítségével pótoljuk, vagy teljes mértékben biztosítjuk a megfelelő látási feladathoz szükséges fényt – mind mennyiségben, mind pedig minőségben.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!