Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

Kovács István - Szemes Attila

Légtechnika családi házakban – hőcserélős berendezések alkalmazása

Kovács István

műszaki vezető, okleveles gépészmérnök
Kamleithner Budapest Kft. - A Helios ventilátorok magyarországi vezérképviselete

Szemes Attila


Kamleithner Budapest Kft.

A jól hőszigetelt családi házakban – különösen az alacsony energia-felhasználású, vagy passzívházakban – a kiépített szellőztető rendszerek esetében fontos szempont, hogy a betervezett eszközök funkciójuk ellátása mellett a lehető leginkább költséghatékony módon működjenek. Nem véletlen, hogy a gyártók legtöbbje először itt alkalmazta azECmotorokat, hiszen ezek a berendezések a nap 24 órájában működnek és a folyamatosan változó igényekhez alkalmazkodnak, mindezt kiváló hatásfokkal és takarékos üzemmel.

A szellőztető berendezések fő feladata a tervezett, ellenőrzött légcsere, amellyel a megfelelő belső levegő minőség fenntartását biztosítják. A komfortra és a belső levegő minőségre ható főbb levegő paraméterek:
a) hőmérséklet;
b) nedvességtartalom;
c) CO2;
d) különféle szerves anyagok (pollen, szaganyagok);
e) szervetlen szennyezők (por, vegyszerek).

A távozó levegő hőjének a visszanyerésére különböző műszaki megoldások lehetségesek.

A regeneratív hőcserélők tároló-töltettel rendelkeznek, amely felveszi és leadja a hőt és a nedvességet is. A forgódobos hőcserélőkben leggyakrabban hullámosított alumínium fóliával találkozunk, illetve kerámia, műanyag fólia, vagy rozsdamentes acél a betétanyag.

Családi házas rendszer esetében ügyelni kell arra, hogy a konyhából, WC-ből elszívott levegő ne kerüljön vissza a befújt szellőző levegővel, ezért ilyen esetekben rekuperatív elven működő készülékeket alkalmazunk, ahol a két légáram egymástól teljesen elszigetelt és nem áll fenn a szennyeződések, szagok visszakerülésének a veszélye.

Kereszt-ellenáramú rendszer esetén a levegő egy megnövelt felületű, nyújtott hőcserélőn halad keresztül, ahol a hőcserélés ideje megnő, ami nagyban megnöveli a hőátadás hatásfokát, és akár 90% feletti hatékonysággal működik.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!