Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

Gáti György

Van új a nap alatt, avagy figyelemre méltó fejlődés az LG levegő – levegő hőszivattyúk legújabb berendezéseinél

Gáti György

okleveles épületgépész mérnök
LG Electronics Magyar Kft.

Mint arról előző számukban hírt adtunk, bemutatták a sajtó képviselőinek és egyúttal az épületgépész szakembereknek is az LG legújabb fejlesztését, a Multi V IV levegő-levegő hőszivattyút. Akövetkezőkben összefoglaljuk az új berendezésben megjelent fejlesztési eredményeket.

A közvetlen elpárolgású rendszerek (dx) egyre elterjedtebbek a régióban, kedvező energetikai tulajdonságaik és egyszerű alkalmazhatóságuk miatt. A sorozatot VRF – Változó Hűtőközeg Áramú rendszerek névvel azonosítják, amely akár több (64) beltéri egységet tartalmazó rendszert jelenthet. A berendezés kültéri és beltéri egységek együtteséből áll.

A hőszivattyúk megítélése folyamatosan változott a bevezetésük óta. 40 éve még izgalmas kísérletnek mutatkozott az alkalmazhatóságuk, de manapság elterjedésük számottevő. Minősítésük energetikai jellemzőik és alkalmazhatóságuk alapján történik. Mivel a szükséges komfortmutatók a mai berendezésekkel egyszerűen megvalósíthatók, a kérdés, milyen gazdaságosan üzemeltethetők fűtési és hűtési idényben, ami szezonális időtartamra és részterhelési tartományokra vonatkozik.

Méretezésüknél az adott idényben előforduló legnagyobb fűtési/hűtési igényre számolnak. Ez azt jelenti, hogy a szezon nagy részében részterheléssel működnek.

A jellemző értékek: COP és EER, továbbá SCOP és SEER, ahol
COP – fajlagos fűtési teljesítmény/energia,
SCOP – szezonális fajlagos fűtési teljesítmény/energia,
EER – fajlagos hűtési teljesítmény/energia,
SEER – szezonális hűtési teljesítmény/energia.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!