Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

2013 9. szám

Hozzászólások

Átadták a Debreceni Egyetem „Fenntartható épületenergetika információs központját”

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Dr. Kalmár Ferenc PhD

Átadták a Debreceni Egyetem „Fenntartható épületenergetika információs központját”

Dr. Kalmár Ferenc PhD

f. tanár, tanszékvezető
Debreceni Egyetem, Műszaki Kar, Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszék

A Debreceni Egyetem Kassai úti Campusán mintegy 150 millió Ft támogatással valósult meg az a demonstrációs épület, amely a város és a régió épületenergetikai információs központja lesz. Az épületet, amely a lakosság energia- és környezettudatos szemléletmódjának kialakítása mellett reményeink szerint nagymértékben hozzájárul a debreceni épületgépészeti és létesítménymérnöki képzés fejlődéséhez, 2013. július 31-én adták át.

A projekt célja a gyakorlati szemléltetés és bizonyítás, hiszen nemcsak elméletimegközelítésben ismertetjük az energiatudatos szemléletmódot és az ehhez kapcsolódóan releváns épületgépészeti- épületenergetikai megoldásokat, hanem egy megépült rendszer és épület áll rendelkezésre ezekdemonstrálására.

Az épületet alaprajzi értelemben kilencosztatú szerkesztési rend határozza meg. A földszinten a sarokmezőkben demonstrációs laborok, épületgépészet és lépcsőház helyezkedik el. A középpontban kereszt alaprajzú multifunkcionális kiállító- és előadótér található. A multifunkcionális tér egyben elosztó közlekedő térként is működik, rendezvény esetén közvetlenül a szabadból nyíló ajtókon át közelíthető meg. A demonstrációs laboratóriumok és gépészeti egységek közvetlenül a szabadba nyíló mobil falfelületekkel rendelkeznek.

Az emelet szervezése a földszinthez hasonló. Itt a sarokmezőket a lépcsőház és a laborokat kiszolgáló épületgépészeti kültéri egységek elhelyezésére szolgáló teraszok foglalják el.Aközlekedőtér a központi mezőre koncentrálódik és itt kap helyet egy letekintő-felülvilágító nyílás is.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!