Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

Kovács István

EC ventilátorok – egyszerű vezérlés, nagyszerű hatásfok

Kovács István

műszaki vezető, okleveles gépészmérnök
Kamleithner Budapest Kft. - A Helios ventilátorok magyarországi vezérképviselete

Az Európai Uniós „eco design” irányelv (2009/125/EK) és annak folyományaként születő rendeletek az elektromos motorokat alkalmazó gyártmányokat a pillanatnyi piaci igényeket is meghaladó fejlődésre sarkallják. A többi hasonló termékhez hasonlóan a ventilátorok területén sincs ez másképp, a neves gyártók igyekeznek gyártmányaikkal az évről évre szigorodó szabályoknak megfelelni. A konstrukcióban itt-ott lehet néhány százaléknyi hatásfokjavulást „találni”, de a legnagyobb nyereség a meghajtás területén, tehát az elektromos motoroknál lehetséges.

Az előrelátó gyártók már általános célú ventilátoraikban is alkalmazzák az akár 60%-ot is meghaladó energia-megtakarítást nyújtó EC hajtástechnikát. Ez az állandó mágneses, elektromosan kommutált motor, a nyilvánvaló takarékosságon kívül, számos más előnyt is tartogat számunkra.

Az alkalmazások túlnyomó többségében a szellőztetési igény nem állandó, időben változik, hol több, hol kevesebb légszállításra van szükség. Ilyenkor állandó fordulatú gépet használva nemcsak felesleges munkát végeztetünk vele, hanem az esetleges járulékos veszteségek is feleslegesen nagyok maradnak (pl. hőveszteség, hűtési-fűtési igény).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!