Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

Pintér Csaba

Logisztikai raktár fűtése sprinkler rendszerrel

Pintér Csaba

hallgató
BME Gépészmérnöki Kar Épületgépészeti és Eljárástechnika Mesterszak Komfort Épületgépészet Szakirány

Amint erről e lap hasábjain is hírt adtak (Magyar Épületgépészet, 2012/10. szám), a 2012/2013-as tanévben meghirdették a Körös Campus ösztöndíjat, amelynek célja a felsőoktatásban tanuló tehetséges fiatal épületgépész hallgatók anyagi és szakmai támogatása. Erre a pályázatra készítettem az alábbi tanulmányt, amellyel remélem, fel tudom kelteni egyetemista hallgatótársaim érdeklődését a tanulmányaik során adódó hasonló pályázati lehetőségek iránt.

A tanulmány témája: „Sprinkler rendszer hasznosítása fűtésre, logisztikai csarnokok esetében, 5 °C belső hőmérséklet mellett.” A tanulmány célja a rendszer lehetséges felépítésének vizsgálata, a benne rejlő problémák felderítése, valamint ezek ellenőrzése egy fiktív raktár méretezése során. Ugyan a választott téma ellentmond az épületgépészetben előforduló számos előírásnak, de a benne rejlő potenciál miatt úgy vélem, érdemes ezzel a kérdéssel foglalkozni. Véleményem szerint egy megfelelően kialakított rendszer bizonyos épülettípusok esetében költséghatékony megoldást eredményezhet.

Lakóépületek fűtését tisztán csövek hőleadásából nem lehet megoldani,mivel ez nem képes olyan komfort feltételeket biztosítani, ami elvárt lenne, de egy raktár esetében, ahol téli hideg időjárás esetén a raktár fagyvédelme az elsődleges szempont, elviekben lehet létjogosultsága. Tudtommal hazánkban még nem terveztek ehhez hasonló fűtési rendszert, mivel alkalmazásának lehetőségeit nagyon sok minden korlátozza.

A sprinkler rendszer tervezésekor ügyelni kell arra, hogy hidraulikai szempontból fűtésre is alkalmas legyen, fedezze az építmény hőszükségletét. A két oldal követelményének és funkciójának jelentős eltérése miatt ez nehéz feladat. Elsősorban azOTSZelőírásainak betartására kell fókuszálni, ugyanis ha tűzvédelmi szempontból nem megfelelő a rendszer, akkor nincs létjogosultsága ennek a megoldásnak.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!