Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

Gazdag Gábor

Áram a napból

Gazdag Gábor


GÁTIBA Solar Kft.

A napenergia korlátlanul áll rendelkezésünkre. Ezt az energiát fotonok közvetítik. Ha rábírjuk, hogy energiájukat számunkra felhasználható módon átadják, úgy tiszta energiához juthatunk.

Az energia-előállítás lehet „nem megújuló”, illetve „megújuló”, attól függően, hogy a felhasznált energiahordozó mennyire „véges” forrás. A természet alapvető működéséből származó folyamatok energiatermelő folyamatai megújuló források, így ezeket használva nem terheljük (pl. CO2 kibocsátással) a környezetünket.

A technológia lényege, hogy bizonyos félvezető elemek (pl. szilícium) megfelelő technológiával olyan tulajdonságokra tesznek szert, hogy „érzékennyé” válnak a fényre (a besugárzott fotonokra), atomi szinten elektronok szabadulnak fel, ami megfelelő technológiával használható energiaforrást eredményez.

A folyamatos fejlesztési eredményeknek köszönhetően mára a napelem-technológia elérhetővé és gazdaságossá vált. A világtrendnek megfelelően cégünk a szilícium napelemek három típusát alkalmazza a különféle igények kielégítésére:

  • monokristályos szilícium napelemek,
  • polikristályos szilícium napelemek,
  • amorf szilícium napelemek (ma már kevésbé jellemző).

Míg a mono- és polikristályos modulok hatásfoka 13–18%, addig az amorf moduloké 6–9% (a hatásfok a felület/teljesítmény vonatkozásban értendő). A modulok általában 25 év teljesítmény garanciával rendelkeznek, míg az élettartamuk 30 év feletti!

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!