Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

Misinkó Sándor

Fűtsön a Nap? – A napenergia hasznosítása

Misinkó Sándor

Megújuló energia üzletágvezető
HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt.

A gázellátási problémáktól való félelem, az emelkedő energiaárak az emberek figyelmét egyre inkább az alternatív energiákra fordítják. Kézenfekvő megoldás a termikus napenergia hasznosítás, azaz a napkollektoros vagy szolár rendszerek. Már Magyarországon is egyre többfelé láthatjuk ezeket a rendszereket, amelyek melegvizet termelnek, medencét fűtenek vagy a lakás fűtésébe segítenek be.

A használatimelegvízkészítés a szolár rendszerek egyik leggyakoribb felhasználása. Nemcsak új építésű házaknál kivitelezhető, hanem már meglévő melegvízellátó rendszerek esetén is.

Egy átlagos családi házmelegvízigényének ellátására 4–6 m2 hasznos kollektorfelület és 200 – 300 liter nettó űrtartalmú tároló szükséges. A nagyobb és jól hőszigetelt indirektmelegvíztároló alkalmas arra, hogy a napközben kollektorokkal előállított melegvizet tárolja az esti és reggeli vízfogyasztás idejére.

Az STC2 rendszer indirekt tárolójában két belső csőkígyó található. Az alsóra kell kötni a napkollektorokat, a felsőre pedig a kazánt. Így a kazán csak a tároló felső részét tudja felfűteni. Ezzel biztosítható, hogy mindig legyen melegvíz, ugyanakkor a kazán feleslegesen ne fűtse fel a teljes tárolótérfogatot. Az STC rendszerben a szükséges pótfűtést villamos fűtőtest biztosítja.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!