Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

Csöppenszky Gábor

Kisterű helyiségek gépészeti rendszereinek instacioner üzeme

Csöppenszky Gábor

PhD hallgató
BME Gépészmérnöki Kar Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

A szerző előadással vett részt a Magyar Épületgépészek Napja 2012 Oktatási napjának Phd szekciójában (lásd beszámolónkat lapunk 2012. évi 12. számában). A következőkben az előadás témájában készült, lektorált szakcikket adjuk közre.

Kutatásom célja, hogy a kisterű, de komfort szempontjából igényes helyiségek (például egy iroda, vagy egy szállodai szoba) épületgépészeti berendezéseinek méretezését, valamint az energia-felhasználás csökkentésének lehetőségét vizsgáljam meg, figyelembe véve az instacioner állapotokat. A valós életben állandóan változó hatások között élünk. Ezt próbálom meg leírni az instacioner állapotra vonatkozó számítási módszerek felhasználásával.

A kérdés, hogyan hat az instacioner állapot az emberi komfortérzetre. A válasz a dinamikus komfort vizsgálat eddigi eredményeinek felhasználásával és azok következetes alkalmazásával található meg. Ezt a feladatot a numerikus analízis és a számítógépes szimuláció együttes alkalmazásával kívánom megoldani.

Célom a diszkomfortot okozó instacioneritást befolyásoló tényezők csökkentési lehetőségeinek vizsgálata és olyan méretezési eljárás, valamint számítási módszer megalkotása, amely a gyakorlati tervezési munkákban is alkalmazható. Kutatásom végeztével olyan eredményekre számítok, amelyek segítségével instacioner viszonyok között az energetikai szempontokat is figyelembe véve tudjuk biztosítani az optimális emberi közérzetet.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!